ABNY
Image default
Financieel

Wat is en hoe werkt een doorlopend krediet?

Doorlopend krediet is een type schuld dat doorgaans wordt geassocieerd met creditcards, omdat consumenten elke maand hun saldo betalen en daardoor meer kosten kunnen maken. Andere soorten doorlopend krediet omvatten kredietlijnen, zoals een kredietlijn voor thuisfondsen. Ook een creditcard lijkt op een doorlopend krediet.

De kredietlimiet wordt vastgesteld door de kredietgever en kan afhankelijk van bepaalde factoren, zoals de betalingsgeschiedenis van de consument, worden verhoogd of verlaagd.

Termijnrente is het andere type krediet dat consumenten vaak gebruiken en bekend zijn. Deze omvatten studieleningen, hypotheken en autoleningen. Verstrekkers geven consumenten een lening voor een vast bedrag dat je maandelijks terugbetaalt gedurende een vaste periode, zoals een autolening van € 20.000 voor zes jaar.

Anders dan op afbetalingskrediet, kan de rente op doorlopende kredieten fluctueren, wat betekent dat de maandelijkse betalingen ook kunnen stijgen.

Waar kun je een doorlopend krediet voor gebruiken?

Consumenten gebruiken vaak doorlopend krediet om aankopen te financieren en om een kredietgeschiedenis vast te stellen. Verstrekkers willen een geschiedenis zien van consumenten die hun rekeningen op tijd betalen; de beste manier om dit te doen, is door een creditcard te gebruiken voor aankopen die op tijd in zijn geheel kunnen worden afbetaald.

Creditcards zijn vaak handig om te gebruiken bij benzinestations, online te winkelen of bij winkeliers omdat ze meer bescherming tegen fraude bieden.

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Doorlopend krediet is flexibeler omdat consumenten er af en toe of wekelijks voor kunnen kiezen. De beste strategie is om elke maand de doorlopende schuld volledig te betalen. Creditcards geven consumenten de mogelijkheid om hun saldo over elke maand te dragen, wat ook wel bekend staat als het ‘draaien’ van de balans.

Eventuele saldo die worden overgedragen naar de volgende maand worden belast met rente, wat bijdraagt ​​aan de oorspronkelijke hoofdsom. Jaarlijkse kosten en boetes voor te late betaling worden ook door veel creditcarduitgevers in rekening gebracht .

BKR en het doorlopend krediet

Consumenten, die voornamelijk hun betaalpassen gebruiken of nog geen creditcard hebben, moeten hun kredietgeschiedenis opstellen of opbouwen , vooral als ze geen andere schuld hebben, zoals leningen voor studenten of autoleningen. Kosten die op een bankpas worden gemaakt, worden niet meegeteld voor de kredietgeschiedenis van een persoon, dus help uw kredietscores niet.

Verstrekkers willen een geschiedenis zien van hoeveel wordt afbetaald elke maand, of u de rekeningen op tijd betaalt, en hoe dicht u bij uw kredietlimiet bent, die de kredietgebruiksratio wordt genoemd . Een lagere kredietbenuttingsgraad is waar geldschieters naar op zoek zijn, dus het is een goede strategie om een ​​lager saldo te behouden en het volledige bedrag elke maand te betalen.

Wanneer consumenten een groot type lening zoeken, zoals een hypotheek om een ​​huis te kopen, willen kredietverstrekkers meestal zowel doorlopend als afbetalingskrediet. Dit toont kredietverstrekkers aan dat u al uw financiële verantwoordelijkheden in evenwicht kunt houden.

Een langere kredietgeschiedenis en hogere kredietscores betekenen meestal dat consumenten een lagere rente voor hun leningen ontvangen. Een lagere rente zorgt ervoor dat particulieren sneller de hoofdsom kunnen afbetalen en eerder schuldenvrij zijn.

Voordelen van een doorlopend krediet

Een voordeel van het gebruik van doorlopend krediet, zoals een creditcard, is dat er meer bescherming is voor de consument in geval van diefstal of fraude. Consumenten zijn over het algemeen niet verantwoordelijk voor identiteitsdiefstal , frauduleuze kosten of een verloren of gestolen kaart. Zelfs als een cybercrimineel het saldo oplost, zal de kredietgever de consument niet verantwoordelijk houden terwijl het incident wordt onderzocht.

Aan de andere kant, als een dief een debetkaart van een consument gebruikt , kan een leeg saldo van invloed zijn op facturen die automatisch worden betaald of ertoe leiden dat de betaling niet doorgaat. Er is een groter risico verbonden aan het gebruik van een betaalkaart omdat het saldo is gekoppeld aan een betaalrekening.

https://www.leningenhypotheek.com/