ABNY
Image default
Entertainment

Het Crafty Pony hoofdstel, erg handig zodat je ruiter goed kan rijden met het knuffelpaard.

Het Crafty Pony hoofdstel, erg handig zodat je ruiter goed kan rijden met het knuffelpaard.

Een Crafty Pony is een paardenknuffel, wat zeer educatief is. Bij alle onderdelen zitten instructieboekjes waardoor je jouw kind al vanaf 3 jaar kan laten oefenen met alles wat met de paardensport te maken heeft. Zo zit er bijvoorbeeld ook een halster bij, dit is zo vergelijkbaar mogelijk als een ‘echt’ hoofdstel gemaakt. Hier zit een instructieboekje bij van 8 pagina’s, welke kinderen alles leren over een hoofdstel. Hoe je een hoofdstel om en weer af doet, in elkaar zet, maar ook hoe je deze schoonmaakt en netjes opbergt.

 

Een hoofdstel bestaat uit:

  • Kopstuk
  • Keelriem
  • Frontdeel
  • Bakstuk
  • Neusriem
  • Teugels
  • Bit

 

Het hoofdstel om je knuffelpaard doen:

Als je het hoofdstel bij je knuffelpaard om doet, moet je eerst de neusriem en keelriem los maken. Vervolgens zorg je dat je aan de zijkant van je pony gaat staan en leg dan de teugels over het hoofd. Houd het hoofdstel vast met de rechterhand en plaats met de linkerhand het bit voorzichtig in zijn mond (dit doet je paard niet zeer, het bit rust namelijk in het deel van de mond waar geen tanden zitten).

Houd dan het hoofdstel met de linkerhand vast, til het op en plaats de oren voorzichtig met de rechterhand door het hoofdstel. Maak als laatste de keel- en neusriem losjes vast, dit voor het comfort van je paard.

 

Het hoofdstel van je paardenknuffel af doen:

Ga eerst aan de linkerkant van je paardenknuffel staan en maak de neus- en keelriem los. Pak vervolgens met je rechterhand het uiteinde van de teugels vast en til de teugels op tot bovenin de nek van de pony (het deel tussen zijn hoofd en oren). Blijf nog steeds de teugels met je rechterhand vasthouden, pak hierbij ook het kopstuk vast.

Breng het hoofdstel voorzichtig naar voren, over de oren en wacht totdat hij zijn mond opent om het bit uit te laten. Laat vervolgens het hoofdstel van het hoofd rustig naar beneden zakken.

 

Hoe maak je het hoofdstel van je paardenknuffel schoon?:

Eerst haal je het hoofdstel uit elkaar, hierbij maak je alle gespen los. Doe het bit in een kleinere kom met warm water om deze te laten weken. Maak een spons of doek vochtig en wrijf over de onderdelen van het hoofdstel om het vuil eraf te halen, spoel de doek regelmatig in warm water om hem schoon te houden. Als je een lederen hoofdstel hebt, houd het leer dan soepel en zacht door wat zadelzeep in te wrijven met een vochtige doek. Je kan hier ook een eigen conditioner voor gebruiken.

Gebruik schoon water om het bit af te spoelen en droog het daarna meteen af met een droge doek. Zet het hoofdstel nu weer in elkaar en hang het netjes op.