ABNY
Image default
Bedrijven

De eerste wereldoorlog en het dragen van horloges

De impact van de Eerste Wereldoorlog heeft de perceptie van het publiek over de gepastheid van het polshorloge van de man drastisch veranderd en heeft in de naoorlogse periode een massamarkt geopend. De kruipende spervuur-artillerie tactiek, ontwikkeld tijdens de oorlog, vereiste een nauwkeurige synchronisatie tussen de schutters van de artillerie en de infanterie die achter de spervuurlinie oprukte. De diensthorloges die tijdens de oorlog geproduceerd werden, waren speciaal ontworpen voor de ontberingen van de loopgravenoorlogsvoering, met lichtgevende wijzerplaten en onbreekbaar glas. Het Oorlogsbureau begon vanaf 1917 met het uitgeven van polshorloges aan de strijders. Tegen het einde van de oorlog droegen bijna alle dienstplichtigen een polshorloge en nadat ze gedemobiliseerd waren, sloeg de mode snel aan: het British Horological Journal schreef in 1917 dat “het polshorloge voor de oorlog weinig werd gebruikt door het strenge geslacht, maar nu is het te zien aan de pols van bijna elke man in uniform en van veel mannen in burgerkleding”. In 1930 was de verhouding tussen een pols en zakhorloges 50 op 1. Het eerste succesvolle zelfoprollende systeem werd in 1923 door John Harwood uitgevonden.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Kwarts
De commerciële introductie van het kwartshorloge in 1969 in de vorm van de Omega Beta 21 en de Seiko Astron was een revolutionaire verbetering van de horlogetechnologie. In plaats van een balanswiel dat met misschien 5 of 6 slagen per seconde trilde, gebruikten ze een kwartskristal resonator die trilde met 8.192 Hz, aangedreven door een batterij aangedreven oscillatorcircuit. Sinds de jaren tachtig zijn er meer kwartshorloges dan mechanische op de markt gebracht.

Hamilton Elektrisch
Hamilton Electric was de pioniers van het eerste elektrische horloge, in tegenstelling tot de Quartz en de Bulova Accutron was dit de eerste beweging die een batterij gebruikte als bron om het balanswiel te oscilleren. Hamilton bracht twee modellen van de Electric uit: de eerste die werd uitgebracht was de Hamilton 500 op 3 januari 1957, die in 1959 werd geproduceerd. Dit model had problemen met het verkeerd uitlijnen van de rijdraden en het horloge keerde terug naar Hamilton voor uitlijning. De Hamilton 505 was een verbetering ten opzichte van de 500 en was betrouwbaarder: de rijdraden werden verwijderd en een niet-verstelbaar contact op de weegschaal leverde het vermogen aan het balanswiel.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Impact op de Seiko horloge

Verschillende soorten bewegingen bewegen de handen anders dan in deze 2 seconden durende belichting. Het linker horloge heeft een 24-uurs analoge wijzerplaat met een mechanische 1/6 s beweging, de rechter heeft een meer gebruikelijke 12-uurs wijzerplaat en een “1 s” kwartsbeweging.

Een Russische mechanische horloge beweging

Een zogenaamd mystery watch, het is het eerste transparante horloge, ca. 1890. Het uurwerk is voorzien van een cilinderuitgang.
Een beweging van een horloge is het mechanisme dat het verstrijken van de tijd meet en de huidige tijd (en eventueel andere informatie zoals datum, maand en dag) weergeeft. Bewegingen kunnen volledig mechanisch zijn, volledig elektronisch (mogelijk zonder bewegende delen), of ze kunnen een mix van beide zijn. De meeste horloges die vandaag de dag voornamelijk bestemd zijn voor de tijdwaarneming hebben elektronische bewegingen, met mechanische wijzers op de wijzerplaat die de tijd aangeven.

Mechanisch
Hoofdartikel: Mechanisch horloge
Vergeleken met elektronische bewegingen zijn mechanische horloges minder nauwkeurig, vaak met fouten van seconden per dag, en ze zijn gevoelig voor positie, temperatuur en magnetisme. Ze zijn ook duur om te produceren, vereisen regelmatig onderhoud en aanpassingen en zijn gevoeliger voor storingen. Desalniettemin trekt het vakmanschap van mechanische horloges nog steeds de aandacht van een deel van het publiek, met name bij de horlogeverzamelaars. Skelet horloges zijn ontworpen om het mechanisme zichtbaar te laten voor esthetische doeleinden.

Een mechanische beweging maakt gebruik van een ontsnappingsmechanisme om het afwikkelen en wikkelen van onderdelen van een veer te controleren en te beperken, waardoor een eenvoudige afwikkeling wordt omgezet in een gecontroleerde en periodieke energieafgifte. Een mechanische beweging maakt ook gebruik van een balanswiel samen met de balansveer (ook wel bekend als een haarveer) om de beweging van het tandwielsysteem van het horloge te regelen op een manier die analoog is aan de slinger van een slingerklok. De tourbillon, een optioneel onderdeel voor mechanische bewegingen, is een roterend frame voor de ontsnapping, dat wordt gebruikt om de effecten van de zwaartekrachtsvertekening op de tijdwaarneming uit te schakelen of te verminderen. Door de complexiteit van het ontwerpen van een tourbillon, zijn ze erg duur, en alleen te vinden in prestigieuze horloges.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

De speldknop ontsnapping (de Roskopf beweging genoemd naar de uitvinder, Georges Frederic Roskopf), een goedkopere versie van het volledig hefboom uurwerk, werd in grote hoeveelheden geproduceerd door veel Zwitserse fabrikanten en door Timex, totdat het werd vervangen door quartz uurwerken.

Stemvorkhorloges maken gebruik van een soort elektromechanisch uurwerk. In 1960 geïntroduceerd door Bulova, gebruiken ze een stemvork met een precieze frequentie (meestal 360 hertz) om een mechanisch horloge aan te drijven. De taak van het omzetten van elektronisch gepulseerde vorktrillingen in roterende bewegingen wordt gedaan via twee piepkleine, met juwelen versierde vingers, de zogenaamde pallen. Tuning-vork horloges werden verouderd toen elektronische quartz horloges werden ontwikkeld. Kwarts

https://www.quickjewels.nl/horloges/seiko