ABNY
Image default
Gezondheid

Depressie

 Depressie is net zoals veel andere mentale aandoeningen iets dat recent pas genormaliseerd begint te worden. Tot voor kort, en nu ook nog op verschillende plekken, werd depressie gezien als een zwakte, als iets dat je makkelijk kon overkomen als je je best maar deed.

 

Het probleem met depressie is dat het werkt als een soort parasiet, het neemt je over en het verandert je, totdat je op een bepaald moment jezelf niet meer bent. Je gaat geloven dat je zwak bent en dat je niet je best doet om van de depressie af te komen, waardoor je je nog slechter kan voelen en er nog minder aan gaat doen. Andere depressie kenmerken zijn bijvoorbeeld dat je problemen gaat krijgen met het voelen van emoties. Anders gezegd, je wordt langzaam overgenomen door apathie. Dingen die je voorheen blij maakten of dingen die je vroeger leuk vond om te doen verliezen hun aantrekkingskracht en je begint je leeg te voelen. Voor mensen die zich niet goed in kunnen beelden hoe dit werkt: het is te vergelijken met het verdwijnen van kleur uit je leven. De scherpe, contrasterende kleuren vervagen langzaam. Alles om je heen wordt minder levendig, minder gefocust en langzamerhand is alles grijs geworden. Wat hier vaak mee samenhangt is een totaal verlies van motivatie. Bij wat hevige vormen van depressie is het makkelijk om alle zin in het leven te verliezen. Niks spreekt je nog aan en je mist de drive om elke dag je bed uit te gaan. In dit geval gebeurt het vaak dat je vergeet om je tanden te poetsen, te eten, te drinken en naar buiten te gaan. 


Het is vreselijk moeilijk om van depressie af te komen, omdat het er vooral op jou aankomt om actief veranderingen aan te gaan brengen. Als je moeite hebt om je huis uit te komen, is het aan te raden om eerst een online psycholoog te raadplegen. Zo hoef je het huis niet uit, maar kan je toch enige hulp krijgen. Ook is het belangrijk om zo goed mogelijk voor jezelf te doen. Probeer zoveel mogelijk van de dingen te doen waarvan ik net heb gezegd dat ze minder gedaan worden. Maak er een punt van om op te staan, je tanden te poetsen, te eten en te drinken en naar buiten te gaan. Voor de rest kan je zelf, vooral aan het begin van je ‘revalidatie’ niet heel veel doen, maar als je die simpele taken weer gaat incorporeren in je leven, creëer je een structuur in je leven, waardoor alles er niet meer zo onmogelijk uit gaat zien. Depressie is niet het einde van je leven, noch definieert depressie jou als persoon. Ik geloof dat het mogelijk is voor iedereen om elke dag net wat gelukkiger te worden. Niet elke dag zal een goede dag zijn en dat is oke. Het gaat erom dat je lang genoeg wegkomt uit die donkere plek die depressie voor jou heeft gecreëerd om weer in het licht te komen.

https://drie60.com