ABNY
Image default
Adverteren

Uw boot grondig controleren voor de aankomende wintermaanden

Een geslaagd vaarseizoen komt ten einde. Het is weer tijd om uw boot te winterklaar te maken. Gaat u uw boot in het water laten liggen tijden het winterseizoen of brengt u uw boot naar een winterstalling? Loop uw boot geheel na om het te beschermen tegen de koude wintermaanden. Vooral als uw boot op het water overwintert is het van groot belang om de nodige stappen te nemen om uw boot winterklaar te maken. Check altijd eerst de polisvoorwaarden want niet ieder verzekeringsmaatschappij biedt dekking als u de boot zelf winterklaar maakt. Dus in dat geval kunt u beter kiezen voor een erkend watersportbedrijf.

Door wie laat u de boot winterklaar maken?
Laat experts de onderhoud verzorgen aan uw boot en motor. Hierbij wordt gekeken naar de schroef en of het schroefas nog goed bevestigd zit. Bij een visuele inspectie wordt ook gekeken naar enige beschadigingen en indien nodige vervangingen aan uw buitenboordmotor. U kunt zelf het romp en dek controleren op beschadigingen. Zet de romp in de was en reinig het dek zo grondig mogelijk om schimmel en vorst tegen te gaan. Haal eerst alle elektrische apparaten en aanwezige bezittingen van boord af. Controleer ook de stekkers op corrosie en spuit dit eventueel in. Andere aanwezige bezittingen zoals buiskappen, kussens, beddengoed en zeilen dienen ook verwijderd te worden. Kussens en matrassen kunnen ook rechtop gezet worden zodat ze kunnen ventileren. Maar het wordt aangeraden om ze gewoon te verwijderen van de boot.

Wat dient er nog meer gecontroleerd te worden?
Als het vaartuig dan eindelijk droog staat koppelt u de accu’s los en controleert u of de spanning nog voldoende is. Ook dient u de hoofdkraan van de gastank dicht te draaien en laat de leidingen leeg lopen. Mocht de gasslang lek zijn dan dient deze vervangen te worden. Controleer regelmatig of loosgaten of andere waterdoorvoer vormen dicht geslipt zijn door vuil of blad. Maak daarom de bilge en douche droog om zo min mogelijk vocht vast te houden. Ook het dek dient vochtvrij te zijn tegen de tijd dat u de boot weg brengt.

Bij een erkend watersportbedrijf kunt u altijd binnenlopen met al uw vragen
Uw boot is geheel voorbereid op de winter maar de koude omstandigheden tijdens de winter kunnen nog altijd voor onenigheden zorgen. Blijf daarom ook nadat uw boot winterklaar gemaakt is regelmatig controleren of de flinke stormen, regen of sneeuw geen beschadigingen hebben aangebracht. Leg de boot altijd vast met dubbele landvasten en om geen ongewenste financiële risico’s op te lopen is het altijd fijn om te weten of u wel verzekerd bent. Ga voor verdere informatie naar een desbetreffende watersport speciaalzaak. Zei vertellen u alles over bootverzekeringen, winterstallingen en onderhoud.