ABNY
Onderwijs

Workshop op de basisschool

Workshops basisschool: zo organiseer je dit

Met workshops voor de basisschool valt er veel te leren: van samenwerking tot het educatieve gedeelte. Bovendien is het ook nog eens ontzettend leuk en past een workshop altijd binnen een bepaald thema. We zetten de leukste workshops basisschool op een rij.

Piratenworkshop: alle hens aan dek

Niet denken maar doen: spelen, stunten en samenwerken. Hoe word je een echte stoere piraat en beleef je spannende avonturen? In de piraten workshop veranderen alle leerlingen en creatieve en acrobatische piraten. Iedereen doet mee waarbij niemand angst kent (en anders helpt iemand hem of haar de drempel over). De piratenworkshop is een van de meest uitdagende workshops basisschool voor kleuters en kinderen uit groep 3-6.

Vloggen – video dagboek maken

Enzo Knol is hier beroemd mee geworden: vloggen. Deze Nederlandse vlogger heeft vele jeugdige volgers. Het is dan ook helemaal niet gek dat bijna iedereen vlogger wil worden. Met de workshop vloggen komt deze droom een beetje tot leven. Leerlingen krijgen eerst uitleg en voorbeelden te zien en gaan daarna zelf aan de slag. Dit doen ze in kleine groepjes, samenwerken is dus nodig. Ze leren niet alleen alles over het filmen maar ook het monteren en gebruik van speciale effecten.

Stripfiguren tekenen (cartoons)

Welke basisschoolleerling lees niet regelmatig de Donald Duck, Suske en Wiske of een ander bekend stripblad? Tijdens de workshop cartoon tekenen ontstaan er geheel nieuwe stripfiguren aan stripverhalen. De deelnemers leren niet alleen tekenen maar natuurlijk ook een grap bedenken en deze op bouwen en communiceren zonder dat je tekst voor nodig is. Voor deze workshop is een digibord praktisch, iets dat veel scholen standaard hebben.

Reactiebaan (knikkerbaan)

Een van de meest populaire workshops op school is de reactiebaan, een uitgebreide versie van de knikkerbaan. Hierbij draait het allemaal om installatiekunst. Leerlingen gaan met verschillende materialen aan de slag. In groepjes bouwen en experimenteren ze aan en met de reactiebaan. Het leukste gedeelte volgt al snel: de reactiebaan testen. Goed voor het denkvermogen, inzicht, motorische vaardigheden en natuurlijk de samenwerking.

Sprookjesworkshop

Een workshop die alle basisschoolkinderen ooit mee moeten maken: sprookjes komen tot leven. Roodkapje, assepoester, Kleinduimpje en vele andere sprookjesfiguren,  waar kan de leerling zich in uitleven? Deze theaterworkshop, verpakt in een sprookjesachtig jasje, leert deelnemers toneelspelen. Elke leerling speelt een of meerdere scènes, waarbij ze zich goed voorbereiden. Uiteindelijk ontstaat er een sprookjesfilm, die natuurlijk wordt opgenomen. Een herinnering voor nu en later.

Waarop letten bij workshops basisschool?

Workshops voor de basisschool zijn bedoeld voor het versterken van het groepsverband, stimuleren van samenwerking maar ook de ontwikkeling van het creatief vermogen en de motorische ontwikkeling. Afhankelijk van de workshop staat de taalontwikkeling of het probleemoplossend vermogen centraal.

Een workshop moet altijd aansluiten op de leeftijd en ontwikkeling van het kind. Daarom zijn er verschillende workshops, goed afgestemd op de doelgroep. Voor welke workshop je ook kiest, het is altijd belangrijk om te bekijken of hier ook de mogelijkheid toe is. Let hierbij op de omgeving (klaslokaal, sporthal of speelplaats) en de benodigde materialen.

https://www.grotebroer.com

Gerelateerde artikelen

Wordt studeren steeds moeilijker? Stap over op studiebegeleiding!

Oefenen voor de Eindtoets

Wiskunde bijles in Utrecht aanvragen?