ABNY
Image default
Financieel

Afluisterapparatuur opsporen

Ben je geïnteresseerd in hoe je erachter kunt komen of je wordt afgeluisterd? Allereerst is het belangrijk om de aanwijzingen te herkennen die wijzen op een poging tot afluisteren. De keuze van afluisterapparatuur is tegenwoordig bijna onbeperkt.

Er is afluisterapparatuur voor de auto, voor gebouwen en afluisterapparatuur voor op afstand. In de regel herken je geen fysieke waarschuwingen die wijzen op het gebruik van afluisterapparatuur. Je weet dus nooit op voorhand of je wordt afgeluisterd. Soms is afluisterapparatuur is zo slim geïnstalleerd dat je niet merkt dat je wordt afgeluisterd. Daarom is het aan te raden om regelmatig afluistercontroles uit te voeren. Het controleren op afluisterapparatuur is daarom de enige betrouwbare bescherming tegen afluisteraanvallen. Door de afluisterapparatuur te detecteren verkom je het gevaar dat afluisterapparatuur met zich mee brengt.
 

Hoe kom je erachter dat je wordt afgeluisterd?

 • Je hebt het gevoel dat er iets aan de muur of vloertegels is gedaan…
 • Derden kennen vertrouwelijke informatie uit je privé- en werkomgeving
 • Iemand heeft iets gedaan aan de stopcontacten/schakelaars en het gips is rondom beschadigd.
 • Je merkt een verschil in het volume en de aansluitkwaliteit van je vaste lijn.
 • Iemand is je pand binnengekomen. In dit geval is het niet relevant of er iets gestolen is of niet.
 • Schijnbare tekenen van schade op deuren en ramen
 • Er is interferentie bij het luisteren naar de radio
 • Vertrouwelijke informatie wordt gepubliceerd zonder dat je de bron kunt noemen
 • Je zult plaatsen ontdekken waar het stof is weggeveegd of waar resten van wandpleister zijn te vinden.
 • Je hebt het gevoel dat je in de gaten wordt gehouden…
 • Je merkt verdachte mensen of auto’s op in de buurt van je huis of werkplek
 • Je hebt het gevoel dat je spullen of meubels zijn verplaatst…

Waar begin je met zoeken naar een afluisterapparaat?

Helaas is het antwoordt op deze vraag niet zo eenvoudig. Je moet eerst in het hoofd van de aanvaller plaatsen die het afluisterapparaat heeft geinstalleerd. Je kunt dit doen door je de volgende dingen af te vragen:

 • Wie zou de aanvaller kunnen zijn?
 • Wie vormt de grootste bedreiging, de onderaannemer, de concurrentie, de werknemers of iemand anders?
 • Wat voor informatie wil de aanvaller stelen?
 • Welke afluisterapparatuur kunnen de aanvallers gebruiken om bij de informatie te komen?
 • Verder moet men onderscheid maken tussen twee soorten afluisteren: Amateurafluisteren en professioneel afluisteren.

 

Amateur afluisteraanval

Deze vorm van afluisteren wordt meestal gebruikt in geval van slechte gezinsomstandigheden, verergerde werknemersrelaties en door mensen die weinig technische kennis of beperkte financiële middelen hebben. De technologie voor afluisteren wordt meestal verkregen via e-shops op het internet. Items waar bijvoorbeeld afluisterapparatuur kan worden geïnstalleerd:

 • USB-stick
 • Verlengkabels, verdelers of stopcontacten
 • balpen
 • Klokken en wandklokken
 • Kabel
 • Rekenmachine en nog veel meer.

Meestal worden de afluisterapparaten geïnstalleerd in verschillende objecten, die zich meestal in kamers bevinden en aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. De afluisterapparatuur wordt vaak geïnstalleerd in verlengkabels, verdelers of adapters. Het voordeel voor de aanvaller is dat dergelijke afluisterapparatuur lang kan worden gebruikt omdat deze is aangesloten op het stroomnet.

Een andere mogelijkheid waarbij low-end afluisterapparatuur kan worden geïnstalleerd zijn gewone kantoorartikelen, zoals een balpen, een rekenmachine of een wandklok. Het nadeel van het gebruik van dergelijke afluisterapparatuur is dat deze afhankelijk is van de accu. Daarom worden deze afluisterapparatuur vooral gebruikt voor korte luistersessies, zoals onderhandelingen.

Gelukkig kan men zeggen dat de detectie van dit soort afluisterapparatuur veel eenvoudiger is omdat de installatiemogelijkheden beperkt zijn. In de regel zijn de objecten altijd hetzelfde, d.w.z. (wand)klokken, zakrekenmachines, balpennen, etc. Het is echter niet zo eenvoudig om afluisterapparatuur te vinden die zich in verlengkabels of verdeelkasten bevindt, omdat men zich moet concentreren op de frequentie of de warmteafgifte.

 

Professioneel afluisteren

Als de aanvaller je concurrent is of de informatie is van hoge financiële waarde, dan zult je meestal te maken krijgen met het gebruik van state-of-the-art onderscheppingsapparatuur. Bestellingen worden meestal geplaatst bij gespecialiseerde bureaus die officieel optreden als rechercheur omdat de installatie van afluisterapparatuur illegaal is. Vaak krijgt de aanvaller toegang tot het kantoorpand zonder dat het alarm afgaat of de deur wordt beschadigd. Vervolgens maakt hij foto’s van het interieur en analyseert hij rustig welke afluisterapparatuur het meest geschikt is voor de afluisteraanval en waar deze kan worden geïnstalleerd. Dit kan ook een individueel aangepaste installatie van de afluisterapparatuur in de kamerobjecten inhouden.

De meest voorkomende objecten zijn meubels, elektronische artikelen (alarm, airconditioning, rookmelders), valse vloeren of plafonds, IP-telefoons, enz. Het aftappen van het vaste netwerk kan ook worden gedaan door het aftappen van de ISDN-centrale in het gebouw. Ook hier is het afluisteren afhankelijk van het financiële budget en de professionaliteit. Afluisteren op afstand met behulp van een lasermicrofoon is niet ongewoon, omdat de aanval dan niet kan worden bewezen. Als de informatie van grote waarde is voor de aanvaller, is het niet ongewoon om een IMSI-catcher te gebruiken. De IMSI-catcher werkt als een basisstation van de mobiele telefoonaanbieder, maar stuurt al het dataverkeer om via de hardware en software van de aanvaller.

Dit resulteert in een zogenaamde “Man-In-The-Middle Attack”. Op deze manier worden telefoons afgeluisterd. Het antwoord op de oorspronkelijke vraag waar te zoeken naar afluisterapparatuur kan als volgt worden geformuleerd: Het vinden van een afluisterapparaat is voor een leek vrijwel onmogelijk. Als de leek de afluisteraanval toch ontdekt, is dat alleen omdat de aanvaller een amateur is, er goedkope afluisterapparatuur is gebruikt of het afluisterapparaat onprofessioneel is geïnstalleerd. Zelfs gemakkelijk verkrijgbare afluisterapparatuur in adapters, verlengkabels of verdelers kan nauwelijks worden gedetecteerd zonder hoogwaardige detectie apparatuur.

https://www.abny.nl/2020/04/05/tiny-houses/