ABNY
Image default
Woning en Tuin

Waar komt het vocht vandaan in het huis?

Vocht in huis lijkt een groot probleem van veel mensen te zijn. Maar vocht is op zich niet het gevaarlijke. Gevaarlijk zijn de schimmels die een ideale voedingsbodem vinden op vochtige muren, vloeren en plafonds. Wie daardoor aan ademhalingsaandoeningen, allergieën en huidziekten lijdt, moet niet verbaasd zijn.Om te voorkomen dat het in de eerste plaats gebeurt, moet je nadenken over hoe je je schoonmoeder zou willen behandelen – het vocht moet buiten worden gehouden of er zo snel mogelijk verwijderd worden. Helaas zijn veel mensen te beleefd en bieden ze (onbewust) het vocht veel mogelijkheden om zich thuis te vestigen. Dit moet veranderen. Daarom vindt je hier onder andere een korte introductie over de oorzaken van vocht. Daarna weet je zelf waar het vocht vandaan komt.

 

Het probleem van vocht in je eigen huis

Vooral oude panden uit de jaren ’60 en ’70 of oppervlakkig gedeeltelijk gerenoveerde huizen hebben vaak last van vochtproblemen. Voor meer dan een derde van de geïnterviewden is het grootste probleem de vocht- en schimmelvorming in het appartement. Elektrosmog, houtconserveringsmiddelen, formaldehyde en isolatiematerialen volgen veel later. Zoals je ziet is er een grote behoefte aan informatie over vocht- en schimmelvorming.

Hoe vocht in het huis komt

Vanaf het dak tot aan de kelder zijn er genoeg manieren om vocht in het huis te krijgen.
Vochtigheid door invloeden van buitenaf :

 • Regengoten geblokkeerd of lek
 • Dakpannen uitgegleden of gebroken
 • Aansluitingen van schoorsteen of dakraam defect
 • Water- en rioolbuis met lek
 • Horizontaal slot ontbreekt of is defect
 • Overstroming, leidingbreuk, zware regenval
 • Verzegelen van ontbrekende of defecte onderdelen
 • Spatwater, slagregen
 • Vocht door condensatie
 • Condensatiewater in dampscherm 
 • Mens door ademhaling en transdieping 
 • Koude binnenwanden 
 • Koudebruggen Raamdorpel, balkon 
 • Koken, wassen, douchen 
 • Koudwaterleidingen, ventilatiebuizen 
 • Planten en dieren

 

Als het vocht van buitenaf komt

Vocht van buitenaf dringt meestal binnen wanneer iets gebroken, verstopt, gebarsten of onvolmaakt is. Dit kan zijn een uitgegleden of gebroken dakpan of een lekke platte dakbedekking. Regen dringt vaak door scheuren en gaten in het flitsen van de schoorsteen of het dakraam. Een gebroken of verstopte goot kan in zeer korte tijd door de gevel heen weken. Gipsen scheuren zijn gevoelig voor slagregen, de muur wordt steeds vochtiger en de isolerende werking neemt af. Als gevolg daarvan koelt de binnenkant in de winter zo sterk af dat vocht- en schimmelschade wordt geprogrammeerd.

Een klein lek in de waterleiding is ook gevaarlijk als deze zich op een onzichtbare plaats bevindt en lange tijd onopgemerkt blijft. Zelfs een waterschade die gelukkig is overleefd, kan later onaangename gevolgen hebben als de vloerbedekking of de contactgeluidsisolatie niet goed is gedroogd. De verhuurder heeft weinig invloed als de kelder tijdens hoogwater onder water komt te staan. Om schimmelvorming te voorkomen, moet het drogen van de kelder echter zo snel mogelijk daarna worden gestart. In de kelder is een slechte waterdichting vaak de oorzaak van schimmel. je kunt hier lezen hoe de kelder permanent droog blijft.

https://www.abny.nl/2020/04/05/tiny-houses/