ABNY
Auto’s en Motoren

Ondanks ziekte toch bijtelling

Laten we beginnen met de definitie van bijtelling. Als een zakelijke rijder een auto van de zaak ter beschikking heeft gekregen en hier ook privé mee wil rijden, geldt bijtelling. Dit zijn de fiscale kosten voor het privégebruik van de auto van de zaak. Het is een percentage van de cataloguswaarde van de auto.

Nu weten we wat bijtelling is. Maar stel dat een werknemer vanwege ziekte de auto van de zaak niet meer kan rijden. Is de bijtelling dan nog steeds van toepassing? En is door die ziekte voldoende bewijs geleverd van een privégebruik van minder dan 500 kilometer per jaar?

 

Procedure

Hier ging een procedure over bij de belastingrechter in 2017. Een medewerkers had door een herseninfarct lichamelijke klachten en wilde geen risico nemen en liet de auto daarom liever staan. Hij had geen rittenregistratie bijhouden, waardoor de belastingdienst een naheffing oplegde voor bijtelling over deze vier jaren.

Uitspraak

Het oordeel van de rechter was dat het bij deze medische situatie logisch had geweest dat het CBR een onderzoek had gedaan wat niet was gebeurd. Daarnaast sluit ziekte niet uit dat andere personen ook privéritten in de auto hebben gereden. Het was voor de rechter ook onvoldoende bewijst dat er ook twee privéauto’s waren. Dit sluit namelijk niet uit dat in deze auto ook niet nog een privé is gereden. Daarnaast was er nog een opmerkelijk punt vond de rechter. De medewerker had namelijk na het herseninfarct een nog duurdere auto ter beschikking gekregen van de werkgever. De rechter achtte het in deze situatie niet overtuigend aangetoond dat de auto voor niet meer dan 500 kilometer privé was gebruikt op basis van een kalenderjaar. Daarom is het advies dan ook om in deze situaties een rittenregistratie bij te houden als de auto tijdens ziekte ter beschikking gesteld blijft.

https://www.trackjackeurope.com/rittenregistratie/

Gerelateerde artikelen

De robuuste en sterke Citroën Berlingo als lease auto

Voordelig een Volkswagen leasen

Proefles aanvragen bij rijschool Amsterdam?