ABNY
Image default
Telefonie

Geheim bellen, waarom gebeurt dit, en wat zijn nu eigenlijk de voor- en de nadelen hiervan?

Neemt u de telefoon op als de afzender zich niet bekend maakt?

Mijn eigen moeder van bijna tachtig jaar weet het zeker. Staan er alleen maar nullen in het scherm van haar telefoon, of leest ze dat het om een privénummer gaat, dan neemt ze haar telefoon niet op. ‘Dat zijn alleen maar verkopers’, zo vertelde ze mij, ‘die proberen me dan weer een abonnement aan te smeren. Nou daar trap ik niet in!’ Aan de ene kant moest ik haar natuurlijk gelijk geven. Anonieme telefoontjes komen immers vaak van bedrijven die met behulp van een belteam hun omzet proberen te vergroten. In veel gevallen gaat het dan over energie, een tijdschrift of internet. Aan de andere kant is het een feit dat huisartsen en andere zorghulpverleners meestal bellen met een niet traceerbaar nummer.

Een anoniem nummer, wie kan daar nu achter zitten?

In het begin van de 20e eeuw kregen veel mensen toegang tot een vaste telefoon. Misschien kent u ze nog wel, van die zwarte bakelieten exemplaren met een draaischijf. Bellen was toen heel bijzonder en gebeurde alleen als het echt nodig was. Telefoonnummers van familieleden hielden we netjes bij in een schriftje en wilden we iemand anders bellen, dan was de telefoongids van PTT Telecom een uitkomst. Maar niet iedereen stond in de telefoongids die gratis bij het abonnement werd geleverd. Er waren immers ook mensen die het niet fijn vonden om met naam, adres en telefoonnummer in dat royaal verspreide telefoonboek vermeld te staan. Wat de reden ook was, in dat geval konden ze een geheim telefoonnummer aanvragen. In de praktijk betekende dit echter niet meer of minder dan dat ze niet werden vermeld in het telefoonboek. 

Anoniem bellen, waarom zou je dat doen?

Mensen bellen om een service aan te bieden. In de beginjaren van de telefonie werd dit nog op prijs gesteld. Een aanbieding voor het weekblad De Margriet of De Donald Duck. Of een telefoontje met daarin het aanbod de allerbeste stofzuiger voor het huishouden te komen demonstreren. In veel gevallen kregen werknemers de opdracht om het telefoonboek uit te pluizen en potentiele klanten te bellen met een aanbod. Het gebruik van telefoons met nummerweergave zorgde echter voor een kleine schokgolf in telefonerend Nederland. Ineens konden we zien wie er had gebeld, hoefden we geen telefoonnummers meer op te schrijven om te onthouden en konden we zelfs besluiten om de telefoon helemaal niet op te nemen. Maar soms belden mensen anoniem, of gebruikten ze een geheim telefoonnummer. De keuze om wel of niet op te nemen werd er niet makkelijker door. Geheim bellen, wie zou dat nu doen?

Geheim bellen, een goede reden

Artsen en zorgverleners bellen altijd anoniem. De reden is eigenlijk heel simpel. Als de arts niet anoniem belt, en u bent niet thuis, dan staat het nummer geregistreerd in uw telefoon. Natuurlijk bent u dan geneigd om bij thuiskomst meteen terug te bellen. Helaas is de kans dan groot dat het telefoontje niet gelegen komt en de arts niet aanwezig is. Anoniem bellen gebeurt ook als het gaat om een ernstige misdaad, mishandeling of onveilige situaties. Bellen met een onbekend nummer stelt de politie of een hulpverlener in staat om op zoek te gaan naar de juiste persoon en met hem of haar informatie te delen. Lukt dat niet, dan wordt de verbinding verbroken en is terugbellen geen optie. Niemand weet dan wie er heeft gebeld. Zelf een misdaad anoniem doorgeven kan ook. Bel dan 0800-7000, uw telefoonnummer wordt dan niet geregistreerd. Dat kan een hele geruststelling zijn.

Anoniem bellen, wilt u dat ook?

Zelf onbekend bellen met iemand die u liefheeft of nodig moet spreken. Het komt nogal eens voor dat telefoontjes gewoon privé moeten blijven. De oorzaak kan een buitenechtelijke liefdesrelatie zijn of een transactie die het daglicht niet kan verdragen. Bij dergelijke zaken heeft niemand pottenkijkers nodig en dan is het wel fijn als een telefoonnummer niet wordt weergegeven. Wilt u graag bellen zonder dat uw nummer wordt weergegeven dan zijn er twee verschillende opties. U kunt uw telefoonnummer verbergen voor alle nummers die u belt, of eenmalig blokkeren. Houd dan wel in gedachten dat u dat telkens moet doen als u geheim wilt bellen.

  • Onbekend bellen voor een mobiele telefoon; plaats #31#voor het nummer dat u belt.
  • Onbekend bellen voor een vaste telefoon; plaats *31* voor het nummer dat u belt.
  • Wilt u altijd anoniem bellen met uw mobiele telefoon? Ga dan naar de oproepinstellingen in uw telefoon, kies voor de aanvullende instellingen en selecteer nummer verbergen. Op deze manier blijft uw telefoonnummer altijd verborgen.

Of bel via anoniembellen.nl. Klik hier voor meer informatie over deze dienst.

Onbekend of anoniem bellen, kan dat eigenlijk nog wel?

Voor wie programma’s zoals Opsporing verzocht, Opgelicht en Hunted weleens heeft gezien weet dat anoniem zijn en blijven in deze tijd bijna onmogelijk is. Eenmalig anoniem bellen is een mogelijkheid, maar als u dat met uw eigen vertrouwde telefoon doet, kies dan wel voor een geluidsarme omgeving en zet de locatiegeschiedenis van uw toestel uit. Kunnen de telefoontjes het daglicht echt niet verdragen of is uw liefdesrelatie zo geheim en delicaat dat de gevolgen van een eventuele ontdekking niet te overzien zijn, kies dan voor een wegwerptelefoon of koop een nieuwe tweede telefoon met een nieuw telefoonnummer voor dit doel. Het spreekt voor zich dat u dit nummer dan niet deelt met anderen.

Ik wil iemand spreken die mij niet wil spreken

Geheim bellen, soms is het een uitkomst. Misschien heeft u een meningsverschil met iemand, maar lukt het niet om daar met de betreffende persoon over te praten. Die goed onderbouwde uitleg van uw mening of dat welgemeende excuus wilt u echt heel graag telefonisch overbrengen. In dit geval volstaat een eenmalige blokkering van uw nummer in de hoop dat de telefoon wordt opgenomen en u uw zegje kunt doen. Bellen zonder dat uw telefoonnummer wordt weergeven betekent echter niet dat uw telefoontje ook altijd geheim blijft. Handige diensten zoals Facebook, WhatsApp en Google kunnen telefoonnummers zonder problemen koppelen aan de door u geregistreerde accounts en e-mailadressen. Heel vervelend als u denkt dat uw telefoontje niet te achterhalen is terwijl de ontvanger na even zoeken toch gewoon uw profielfoto op Facebook tevoorschijn kan toveren.

Bellen en gebeld worden

Toen de Nederlandse Bell Telefoon Maatschappij op 1 juni 1881 een bedrijf opende konden er slechts 49 mensen gebruik maken van een telefoon. De opzet om afstanden te overbruggen en belangrijke informatie snel te kunnen delen is inmiddels uitgegroeid tot iets veel groters. Bellen om elkaars stem te horen, FaceTimen om iemand op afstand ook te zien en Whatsappen om berichtjes, foto’s en video’s te delen. Het is nog maar een kleine greep uit alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Bellen met een onbekend nummer. Met alle mogelijkheden die er nu zijn, is dit zonder goede reden eigenlijk niet meer nodig. Het telefoonnummer van mijn moeder van bijna tachtig heb ik geregistreerd in het wettelijke Bel-me-niet Register dat online te vinden is op https://www.bel-me-niet.nl/ Nu kan ze gewoon haar telefoon opnemen als het nummer geheim is. Voor ons als kinderen een hele geruststelling, het kan immers ook de buurtzorg zijn. Glipt er toch nog een telefonische verkoper tussendoor, dan is ze gelukkig kranig genoeg om zelf de verbinding te verbreken.

http://www.anoniembellen.nl