Wat is BIM?

Overal om ons heen zorgt technologie voor een revolutie in de manier waarop we leven, werken, spelen en communiceren. Het gebeurt zo snel dat het moeilijk wordt om te onthouden hoe het was voor het internet, smartphones en draadloze data. Tegelijkertijd zijn er belangrijke technologieën in opkomst die onze steeds meer digitale beschaving zullen verbeteren.

De architectuur bevindt zich in het midden van haar grootste transformatie sinds de introductie van de computer. Daarbij komt de adoptie van nieuwe technologieën. De vooruitgang op het gebied van digitale ontwerptools, onderlinge verbondenheid en computergestuurde fabricage komen samen om elke fase van het ontwerp- en bouwproces te transformeren. Building Information Modelling (BIM) is een eenvoudig idee: één digitaal model van een gebouw waar iedereen – architect, opdrachtgever, leveranciers, bouwers, milieumanagers – aan kan werken. De keerzijde van BIM is slechts een mogelijkheid – voorlopig althans.

De technologie gaat meer over proces dan over product. Maar zelfs dat kan leiden tot een ander soort gebouw. BIM is een jonge technologie. We zijn nog steeds bezig met het vormgeven van de tool, maar we moeten wel oppassen: want het zal de steden waarin we leven vormgeven.

Nu de industrie eindelijk niet meer afhankelijk is van 2D symbolische documentatie en het ontwerp in een 3D-modelleringscontext opneemt, kunnen computers extra voordelen bieden die verder gaan dan Computer Aided Drafting (CAD). 3D gemodelleerde gebouwen kunnen worden geanalyseerd en geoptimaliseerd voor prestaties, kunnen worden gebruikt om de kosten te beheersen, bieden immersieve Virtual Reality ervaringen en fotorealistische renderings en animaties. De software en de projectgegevens veranderen ook, van desktop-gebonden naar platform-agnostisch, altijd aanwezig, altijd aan en altijd up-to-date.

Wil jij BIM Modelleren? Neem dan eens contact op met Smartbouwexperts, ze helpen je verder met je project en kunnen je veel expertise bieden.