Hoe scheiden regelen nu eigenlijk werkt

Jij en je partner zitten al een tijdje met problemen maar nu is het dan echt klaar. Je wilt gaan scheiden. Maar jullie hebben kinderen, hebben samen een huis en weten niet hoe je dit moet doen. Er zullen dus niet alleen besluiten over het verleden maar ook over de toekomst gemaakt en besproken moeten worden. In deze blog gaan we uitleggen hoe een scheiden regelen werkt en wat hierbij allemaal komt kijken.

Stappen van het proces 

Vertel je partner

Er is al zo vaak ruzie en jullie hebben het er al eerder over gehad maar nu wil je toch echt graag een scheiden van elkaar. Hoe moeilijk dit gesprek ook is het is van belang om het je partner persoonlijk te vertellen. Geef met duidelijke woorden aan dat je het scheiden wilt gaan regelen. Op deze manier is de bedoeling duidelijk. Hierna kan is het verstandig om je partner wat ruimte te geven om het in te laten zinken. Ook wanneer de ander het aan zag komen kan de bevestiging dat het echt gaat gebeuren hard aankomen. 

Zoek de juiste hulp

Om het scheiden te regelen moet je in goede handen belanden. Het is dan dus ook van belang dat je een advocaat gaat zoeken die hierbij kan helpen en jou aanspreekt. Zoals eerdergenoemd afhankelijk van de factoren zoals kinderen en inboedel moet er ingeschat worden wat de juiste hulp voor jou en jouw partner is.

Scheiding aanvragen

Om het scheiden te regelen moet er een scheiding aangevraagd worden. Dit wordt gedaan bij een rechter en de advocaat kan dit voor jou aanvragen.

Financiële zaken

Wanneer we praten over het regelen van een scheiding moeten er voornamelijk afspraken gemaakt worden. Hieronder vallen dan ook financiële zaken. Wat zijn de schulden van wie en wie bezit wat precies in de relatie. Het is handig om dit alvast op papier te hebben voor je naar een advocaat stapt. Op deze manier kan het proces sneller gaan en kunnen zij jou en jouw partner sneller helpen en zijn er minder kosten bij de advocaat.

Kinderen

Zijn er kinderen in het spel maar hier dan goeie afspraken over met je partner. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een scheiding. Het maakt namelijk niet uit of jij en je partner het niet goed meer met elkaar kunnen vinden, er is nog steeds zorgplicht nodig voor de kinderen. Zij moeten zo min mogelijk onder deze beslissing leiden en om dit voor elkaar te krijgen is er een goed plan nodig dat opgesteld moet worden. 

De rechter

Wanneer dit allemaal is besproken is het alleen nog maar een formaliteit om het bij de rechter neer te leggen en het akkoord te krijgen om dan ook echt te scheiden. Mocht je er nog niet uit zijn met alle taken dan kan de rechter nog een laatste knopen doorhakken.