Manieren om harde schijven te vernietigen

Computers hebben helaas niet het eeuwige leven. Vroeg of laat is je computer verouderd, aan vervanging toe of geeft deze er de brui aan. De computer compleet weggooien is tegenwoordig eigenlijk geen optie meer. Zeker als je een eigen bedrijf hebt, maar ook als jouw elektronica privé gebruikt is, bevat de harde schijf veel bedrijfs- of privégegevens die je liever niet in handen ziet komen van mensen met slechts bedoelingen. Reden genoeg dus om de harde schijf of schijven van je computer(s) te vernietigen. Maar hoe kun je dat grondig doen, zodat alle data hoe dan ook vernietigd worden en voorgoed verdwenen is? In dit artikel zetten we alle manieren om harde schijven te vernietigen voor je op een rijtje.

Kies voor shredding via een professioneel IT-bedrijf

Wanneer je 100 procent zekerheid wilt hebben dat jouw computer(s) met harde schijven volledig gewist wordt of worden, dan kun je het beste een ervaren IT-bedrijf inschakelen dat gespecialiseerd is in het vernietigen van computerchips, harde schijven, usb-sticks en andere soorten datadragers. In Nederland kan dit via een erkend bedrijf als CTC IT Solutions, dat volledig werkt conform de richtlijnen van de AVG en normen die in de branche gangbaar zijn om digitale data compleet en definitief te vernietigen, zoals de ISO 9001 norm, ISO 14001 en de NIWO-bepalingen. Een groot voordeel van dit soort professionele bedrijven is dat je ervoor kunt kiezen om alleen softwarematige datavernietiging toe te passen. De harde schijven blijven dan behouden en kunnen eventueel hergebruikt of doorverkocht worden.

Methoden die sowieso niet werken

Er is onderzoek gedaan naar diverse methoden om zelf de data van harde schijven te vernietigen. De methoden die proefondervindelijk zijn getest, zijn onder meer het overgieten van schijven met water, de chips overgieten met benzine en in brand steken, er gaten in boren en via magneten de data verstoren. Elk van deze huis tuin en keukenoplossingen bleek niet of onvoldoende te werken: er bleef in alle gevallen gevoelige data op de schijven achter. Ook het overrijden van computers en schijven met een auto of deze van grote hoogte laten vallen, bleek niet genoeg om het materiaal te wissen.

Wat werkt er dan wel als je schijven onbruikbaar wilt maken?

Maar als bovengenoemde methodes niet afdoende zijn, wat werkt er dan wel als je zelf een of meer harde schijven wilt molesteren? Hoe kun je écht voorkomen dat anderen bij jouw gegevens kunnen komen? Manieren om de schuiven echt onbruikbaar te maken, zijn er zeker. Zo kun je de chips met data kapotslaan met een hamer en vervolgens met een slijptol in stukken snijden. Wil je echt helemaal zeker zijn dat niemand iets met de harde schijven en de aanwezige data kan? Gooi de kapotgeslagen en doorgeslepen schijven dan in een emmer en giet er een laag beton overheen. Vervolgens dump je de betonklomp die overblijft bij een stortbedrijf. De kans dat er dan een crimineel alsnog achter de gegevens op de schijven komt, is vrijwel gelijk aan nu.