Van pijp tot e-smoker: het verhaal van de e-sigaret

 

Voetbaltrainers zoals Leo Beenhakker en Fritz Korbach stonden vroeger langs de zijlijn met een sigaar tussen de lippen geklemd: een beeld waar u zich tegenwoordig haast geen voorstelling meer bij kunt maken. In een alsmaar moderner wordende maatschappij treden nu eenmaal veranderingen op. Dat is in de rokerswereld niet anders. Vandaag de dag zien we steeds meer mensen die het ‘reguliere’ roken inwisselen voor een e-smoker. Maar hoe is het idee voor de e-sigaret eigenlijk ontstaan? Neem plaats in de virtuele schoolbanken, dan geven wij u een online geschiedenislesje over de e-sigaret. 

 

De e-smoker: een Amerikaans concept

 

Zoals bij zoveel dingen in de wereld het geval is, kent ook de e-smoker zijn oorsprong aan de overkant van de Atlantische Oceaan: in Amerika dus. U zult zich er waarschijnlijk over verbazen, maar de e-smoker bestaat langer dan u misschien zou verwachten. In de tijd dat uw (groot)vader nog weleens een pijpje opstak, vraagt de Amerikaanse Herbert A. Gilbert octrooi aan voor zijn zelf ontworpen e-sigaret. 

 

De eerste e-sigaret was erg primitief: een zilverkleurige ‘tip’ vormde het verlengstuk van een kleinschalige cilinder, die gemaakt was van aluminium. Hij noemde de e-smoker ‘Smokeless’, een naam die als een soort subjectieve boodschap moest dienen voor de ruim 520 miljard sigaretten die de Amerikanen in dat jaar met z’n allen oprookten. 

 

Hij sleet zijn e-sigaret door te zeggen dat zijn e-smoker goed was voor gewichtsverlies en hij vertelde dat men hun favoriete voedsel konden roken. Gilbert ontwikkelde verschillende smaakjes als munt, kaneel en rum. 

 

De e-sigaret: terug van weggeweest


Hoewel een aantal mensen overstag gingen, won de e-sigaret in de jaren zestig niet echt aan populariteit. Pas aan het begin van deze eeuw, zo rond 2003, dook de e-smoker weer op nadat iemand uit China de e-sigaret liet herintreden. Sindsdien werd er verder onderzoek gedaan naar de e-smoker, om zijn functionaliteiten verder te optimaliseren. Dit resulteerde 5 jaar later in de eerste e-smoker die niet aangestoken hoefde te worden, maar met een ontstekingssysteem werkte. Partijen als Smokesmarter bieden sindsdien steeds meer e-sigaretten aan.