Een erker aanbouwen – wat moet ik hiervoor regelen?

Het is zo ver, je wilt een erker gaan laten aanbouwen. Voordat je begint, kun je het beste een plan van aanpak maken. Wil je weten wat je allemaal moet regelen als je een erker wilt laten bouwen? Lees dan dit artikel.

Vergunning nodig? Regel dit als eerste

Om iets aan te mogen bouwen heb je tegenwoordig bijna altijd een vergunning nodig. Het aanvragen van een vergunning voor een erker aanbouw is de eerste stap. Hierna kan het vaak nog enkele weken duren eer je te horen krijgt of je een vergunning voor jouw aanbouwproject ontvangt. Wees er dus op tijd bij met de aanvraag. Als er in jouw straat meerdere uitbouwen zijn gedaan, is de kans dat je een vergunning krijgt over het algemeen groter. Ga hier echter niet van uit, maar vraag een vergunning aan zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Bepaal het ontwerp

Wil je een prefab aanbouw? Of wil je liever een erker die helemaal op maat gemaakt is? Zorg dat je van tevoren weet welk ontwerp je voor jouw erker wilt, en vergelijk verschillende aannemers op prijs en kwaliteit. Een prefab aanbouw is goedkoper, maar hierbij heb je minder opties dan bij een op maat gemaakte erker.

 

Bepaal vervolgens welke materialen je voor jouw erker wilt gaan gebruiken. Voor een aanbouw wordt geadviseerd om niet op materialen te bezuinigen, aangezien dit een project is waar je later nog vele jaren van kunt gaan genieten. Je bent uiteraard vrij in materiaalkeuze, maar als je kiest voor duurzame materialen heb je op de lange termijn vaak minder onderhoud aan jouw erker.

Kies jouw aannemer en bespreek jouw wensen

Ben je er eenmaal aan uit wat het ontwerp moet gaan worden, dan kun je dit doornemen met de aannemer van jouw keuze. Bespreek jouw wensen met hem of haar en vergeet ook niet om speciale wensen door te geven. Dingen die je zou kunnen bespreken zijn: het ontwerp, de afwerking en waar de lichtpunten en stopcontacten moeten komen. Geef dit zo duidelijk mogelijk aan, dan kan de aannemer hier rekening mee houden. Ben je benieuwd hoe zo’n aanbouw proces nou in zijn werk gaat? Lees dan hier meer over het aanbouwproces

Plan voldoende tijd in voor de verbouwing

Tenzij jouw erker prefab is, zal de aanbouw van een erker wel enige tijd duren. Houd daarom rekening met een ruime planning. Het aanbouwen op zich kost tijd, en er kan ook nog uitloop van de werkzaamheden ontstaan. Plan de verbouwing daarom niet te dicht op een vakantie en zorg dat er maatregelen getroffen zijn, mocht het project uitlopen.