Kopen eng? Huren heeft ook zijn voordelen

Een huis kopen kan soms eng zijn. Er is vanalles wat je moet regelen, je gaat voor een lange tijd verplichtingen aan en je moet zelf tegenwoordig al een smak eigen geld hebben om jouw nieuwe woning te kunnen financieren. Het huren van een woning is dan een goed alternatief. Hier lees je hoe je makkelijk aan een huurwoning komt en wat de voordelen van huren zijn.

Waarom huren?

Ten eerste heb je als huurder veel meer vrijheid dan bij een koophuis. Je huurcontract opzeggen is immers veel sneller gedaan dan een koopwoning verkopen. Krijg je grote onderhoudskosten aan je woning, dan kan je de verhuurder aansprakelijk stellen. Je bent daarnaast beschermd als huurder en je kunt huurtoeslag aanvragen (afhankelijk van je inkomen). En mocht de waarde van de woning dalen, dan merk jij daar als huurder niks van. 

Hoe kom je makkelijk aan een huurwoning?

Dat is eenvoudig: Bekijk alle huurwoningen in jouw regio en kijk welke woning jouw voorkeur heeft. Uiteraard zal de huurprijs een belangrijk punt zijn. De staat van de woning en het onderhoud zal natuurlijk meewegen. Is de woning bijvoorbeeld voorzien van keukenvoorzieningen? Zijn er lekkages in de woning die eerst nog gerepareerd moeten worden? Dit speelt allemaal mee. Ook de locatie is heel belangrijk. Ligt de woning in de buurt van je werk? Is het een goede buurt? Moet de buurt kindvriendelijk zijn? Vind je het belangrijk dat voorzieningen zoals een basisschool of een supermarkt in de buurt zitten? Vergelijk op basis hiervan de verschillende woningen. 

Van een koopwoning naar een huurwoning

Soms kan het voorkomen dat je van een koopwoning naar een huurwoning wilt verhuizen. Een reden kan zijn dat je het risico van de kosten voor een eigen woning toch te hoog vindt. Er kan ook sprake zijn van een gedwongen verkoop of een scheiding. Het kan ook zijn dat je ergens anders gaat werken, of dat je liever kleiner wilt gaan wonen. Of je wilt nu eindelijk eens goed gaan leven van de overwaarde van jouw woning.  Wat de reden ook is, een huurwoning kan je ook veel opleveren. Zorg dan dat je alternatieve huurruimte hebt voordat de verkoop definitief is afgerond, zodat je in het slechtste geval niet onder een brug in een kartonnen doos hoeft te slapen.Wel zo handig, nietwaar? Lees aanvullend ook deze tips voor een snelle verkoop van jouw woning