ABNY
Image default
Bedrijven

Waar plaats ik mijn lichten in huis?

Ben je net verhuisd of heb je net een grote verbouwing achter de rug? Dan is het tijd voor het inrichten van het huis. Wat ga je anders doen, wat kun je zo laten en wat voor nieuwe items heb je nodig? Zo zijn er nog wat andere vragen wanneer je aan de slag gaat met de inrichting in je huis. Ben je inmiddels aangekomen bij verlichting in huis? Dit is nog weleens een lastige taak. Verlichting kun je praktisch gebruiken en ook om sfeer te creëren in huis. Waar kun je lichten in huis plaatsen en de verlichting zo goed mogelijk gebruiken?

Waar wel en waar niet

Als we kijken naar de standaard inrichting, dus een leef- en een eetruimte in één, kunnen we het een en ander vaststellen. Allereerst hoort een lichtpunt niet in het midden van deze ruimte. Een fout die al lange tijd door velen wordt gemaakt. Lichtpunten in deze ruimte horen aan de muur of een lijn op de wanden volgend. Je kunt uitgaan van een lijn die 70 tot 100 centimeter van de wand vandaan is. Zo zijn er ook nog wat regels voor de eetruimte. Boven de eetruimte kun je twee tot drie lichten plaatsen. De leefruimte kun je verder aanvullen met sfeerlicht. Denk aan tafellampen en vloerlampen.

Het gebruiken van slimme verlichting

Slimme verlichting zien we langzaamaan bij ieder nieuw huis terug. Het is de duurzame versie van de traditionele verlichting als iedereen deze kent. Wat het verschil is? Met slimme verlichting verlaag je je maandelijkse energiekosten, je kunt op afstand verlichting besturen, er wordt meer sfeer gecreëerd en je kunt diverse designs met elkaar combineren. Zo kun je voor de designs eens kijken bij https://www.goedkopermetschakelmateriaal.nl/om te zien hoe je deze kunt combineren. Laten we niet vergeten dat je ook bijdraagt aan een beter milieu.

Maak een lichtplan

Weet je nog steeds niet zo goed hoe en waar je je nieuwe verlichting moet plaatsen. Of weet je misschien niet welke verlichting je wilt aanschaffen? Dan is het maken van een lichtplan een goed idee. Hierin kun je en het budget doorgeven, wat voor verlichting je wilt aanschaffen en waar je de lichtpunten plaatst. Met een lichtplan kun je eenvoudig een schets van een ruimte maken en precies zien waar de juiste plek is. Zo hoef je niet te boren in muren en plafonds om er daarna achter te komen dat het toch maar niet de juiste plek is.