ABNY
Image default
Aanbiedingen

Het juiste tuingereedschap vinden voor jou

Het is van essentieel belang dat je het juiste gereedschap gebruikt voor het spitten, wieden en planten in je tuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of nieuw bent in de wereld van het tuinieren, gewoon het beste tuingereedschap gebruiken kan het tuinonderhoud een stuk eenvoudiger maken.

Maar met zo veel keuze kan het verwarrend zijn om het juiste handgereedschap voor je buitenklus te vinden. Dat is waarom het belangrijk is om je voor aankoop van deze producten goed in te lezen. Hieronder een korte gids om je te helpen bij het vinden van het perfecte handgereedschap voor spitten, wieden en planten om tuinieren eenvoudig, ongecompliceerd en plezierig te maken.

Welke klussen in de tuin doe je?

Bedenk welke klussen je in de tuin gaat aanpakken – dit zal je helpen het meest geschikte gereedschap te kiezen. Pluk je bijvoorbeeld door reeds losgemaakte grond om onkruid te verwijderen? Of ben je erg harde grond aan het omspitten waar nog maar weinig werk aan gedaan is?

Als je nieuwe perken en grenzen aanlegt, zul je gereedschap in moeten nemen dat niet alleen helpt bij het aanleggen van het gebied, maar ook bij het doorspitten van de grond.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de grondsoort die je in je tuin hebt. Als je zware grond hebt die moeilijk op te breken is heb je zwaar gereedschap nodig om het werk te vergemakkelijken, in vergelijking met lichter gereedschap als je grondsoort minder compact is.

Tips bij aankoop van tuingereedschap

Probeer gereedschap uit om te kijken hoe het bevalt en lees online tuingereedschap testen. Je kunt geen gat graven in het gangpad bij de Praxis, maar je moet wel tijd besteden aan het hanteren van gereedschap, waarbij je de handelingen nabootst die je in de tuin uitvoert. Als het gereedschap te zwaar aanvoelt, loop je het risico gewond te raken; als het handvat te lang of te groot is, zal het niet prettig zitten. Zoek naar D-vormige handvatten op gereedschap met korte schacht, zoals schoppen en graafvorken: Ze zijn gemakkelijker voor de polsen. Als je online koopt, let er dan op dat gereedschap teruggebracht kan worden.

Kies gereedschap met houten of gecoate metalen handvatten. Deze zijn sterk maar niet te zwaar. Essen en hickory zijn de meest duurzame houtsoorten. Vermijd hout van de spar, dat gebruikt wordt voor gereedschap van mindere kwaliteit, en geverfde handvatten (verf wordt vaak gebruikt om minderwaardig hout te verhullen). Hoe dichter en strakker de nerf, hoe sterker het hout.

Fabrikanten doen veel verwarrende beweringen over kwaliteit, maar de woorden “enkel gesmeed,” “massieve bus,” “koolstofstaal,” “roestvrij staal,” “gehard,” en “geëpoxeerd” zijn allemaal indicatoren van goed gemaakt gereedschap. Stelen van buisstaal en glasvezel, gebruikt op professioneel gereedschap, zijn over het algemeen te zwaar en te duur voor gebruik door iedereen behalve professionele tuinarchitecten.

Berg gereedschap goed op. Gereedschap met lange handvatten moet netjes aan een gereedschapsrek worden gehangen, zodat de randen niet dof worden. Gereedschap met korte handvatten kun je opbergen in een tuintas die je tijdens het werk meeneemt.

Beste tuingereedschap

Ben je op zoek naar het beste tuingereedschap om thuis mee aan de slag te gaan? Lees dan eens de uitgebreide gids van Huis & Tuin magazine en kom erachter welk gereedschap het meest geschikt is voor jouw situatie!