Hoe gebruik je een VR bril?

Al in de vorige eeuw werd er geëxperimenteerd met Virtual Reality, kortweg VR. Sinds deze eeuw is deze computertechniek populair geworden bij het grote publiek. Bij VR lijkt het alsof je in een andere werkelijkheid bent. Doordat je door een zogenaamde VR bril kijkt, zie je niet de zichtbare werkelijkheid, maar een werkelijkheid die door computers gemaakt is. Deze computergegeneerde werkelijkheid lijkt net echt. Het bedrijf Stickylock is een bedrijf dat allerlei toepassingen met Virtual Reality ontwikkeld voor diverse branches. Voor meer informatie kun je kijken op: https://stickylock.com/ontwikkeling/. In dit artikel gaan we nader in op de VR bril en wat de toepassingen kunnen zijn van Virtual Reality.

De VR bril

De VR bril heeft een beeldscherm, waarop je computerbeelden te zien krijgt. De bril sluit zo goed af, dat je niks meer meekrijgt van de buitenwereld. Je ogen zien elk hun eigen beeld. Die beelden verschillen iets van elkaar en daardoor kun je diepte zien in je virtuele omgeving: je kijkt driedimensionaal (3D).

 

Het beeld wat je ziet wordt via diverse sensoren aangepast aan de bewegingen van je hoofd. Dit noemen ze head-tracking. Je kan door deze techniek alle kanten opdraaien. Hierdoor voelt het aan alsof je er middenin staat. Dit wordt in het Engels ‘immersive’ genoemd, wat zoiets betekent als onderdompelen.

 

Bij sommige systemen heb je ook een headset, waar je bijpassende geluiden hoort, zodat de ervaring nog realistischer wordt. Er zijn ook systemen waar je je handen bij kunt gebruiken.

Toepassingen van VR

Er zijn talloze toepassingen te bedenken voor Virtual Reality:

  • De meest recente toepassing is bij een tv programma waar ze complete verbouwingen simuleren, zodat huiseigenaren al voor de verbouwing het (mogelijke) eindresultaat kunnen zien van de verbouwing.

  • Met deze corona pandemie kun je met Virtual Reality zelfs op reis: nu we van onze regering thuis moeten blijven en niet met vakantie kunnen.

  • Je kan VR ook toepassen in de amusementenbranche. Denk aan computerspellen, maar ook concerten, sportevenementen en films.

  • VR is ook te gebruiken bij bijvoorbeeld attracties in pretparken en in musea.

  • Het wordt ook al regelmatig ingezet in de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij revalidatie of diverse psychische klachten.

  • VR kun je ook gebruiken om diverse trainingen te volgen. Bijvoorbeeld een voetbaltraining of een cursus.