Wat is duurzame en eerlijke kleding?

In een notendop: duurzame en eerlijke kleding is een benadering van het betrekken, vervaardigen en ontwerpen van kleding die de voordelen voor de mode-industrie en de maatschappij in het algemeen maximaliseert, en tegelijk de invloed op het milieu minimaliseert. De twee begrippen overlappen elkaar in ideologie, maar ze hebben elk iets andere aandachtspunten, die beide even cruciaal zijn voor de toekomst van de mode.

Iedereen houdt wel van prachtige mode: leuke outfits, glamoureuze accessoires, individualiteit… hoe kun je daar nou niet van houden?

Nou, verwoestende milieuschade en ernstige schendingen van de mensenrechten, om er een paar te noemen.

Mode, zo blijkt, is heel wat complexer dan rokken en schoudervullingen en met alle greenwashing wordt het zeker niet gemakkelijk om eerlijke en duurzame kleding te vinden.

Hoewel de weg naar duurzaamheid in het algemeen niet gemakkelijk is, is het nu van cruciaal belang dat we allemaal leren wat als echt duurzame en ethische mode kwalificeert.

De omvang en het niet aflatende verlangen naar economische groei binnen de mode-industrie is verbijsterend groot. Het kapitalisme houdt de motor draaiende.

Aan de productiekant houdt het mensen aan het werk (hoe troosteloos die werkgelegenheid ook is) en heeft het de algemene levensstandaard voor velen verhoogd.

Over de hele wereld streven mensen naar het consumptieniveau van de ontwikkelde landen. Gemiddeld kopen mensen elk jaar 60% meer kleding, die maar half zo lang meegaat als 15 jaar geleden. Dit ongecontroleerde groei bedrijfsmodel functioneert zonder rekening te houden met de sociale en milieu-implicaties.

Wil jij hier niet aan bijdragen en wil je duurzame en eerlijke kleding aanschaffen? Winkel dan bij duurzame kledingmerken zoals ADUH.