ABNY
Gezondheid

Word beter in een afkickkliniek in het buitenland

Roesmiddelen- of alcoholverslaving, of zelfs verslaving aan zowel narcotische middelen als alcohol, kan worden behandeld. Medisch en psychologisch onderzoek heeft nieuwe manieren gevonden om verslaafden te helpen die de wil hebben om te herstellen, clean en nuchter te worden, en te blijven.

Hulp krijgen bij verslaving begint meestal wanneer de verslaafde zijn verslaving onder ogen ziet en zich realiseert dat hulp nodig is om de verslaving te bestrijden. Maar zelfs mensen die gedwongen worden om nuchter te worden – zoals tieners die door hun ouders of opvoeders gedwongen worden om af te kicken of drugsverslaafden die veroordeeld zijn voor roesmiddelen gerelateerde misdaden en die een verslavingsbehandeling hebben ondergaan – merken dat ze in staat zijn om clean en nuchter te worden. Je kunt er dan voor kiezen om naar een afkickkliniek in het buitenland te gaan.

Afkicken, die medische ondersteuning kan omvatten om de lichamelijke verslaving en andere lichamelijke gevolgen van alcoholmisbruik te overwinnen, maar ook begeleiding om de onderliggende oorzaak van een verslavingsstoornis te overwinnen, is de sleutel tot nuchter worden en weer een gezond, drugsvrij leven op te bouwen. Realiseren dat jij of iemand om wie je geeft verslavingsbehandeling nodig heeft, is geen teken van zwakte. Het is een teken van kracht om de hulp te vinden die je nodig hebt om clean en nuchter te worden.

Ontwenning: door de symptomen heen komen

Het probleem van lichamelijke verslaving ontstaat wanneer de hersenen zo gewend raken aan de aanwezigheid van hoge niveaus dopamine, endorfine, GABA, of soortgelijke stoffen, dat ze niet in staat zijn de juiste signalen naar het lichaam te sturen zonder de aanwezigheid van iets dat de afgifte van hogere en hogere hoeveelheden van deze natuurlijke chemicaliën triggert. Wanneer de trigger, de stof die wordt misbruikt, niet aanwezig is, zenden de hersenen verwarde boodschappen naar de verschillende organen en klieren in het lichaam. 

Deze verwarde boodschappen zorgen ervoor dat de organen en klieren slecht gaan werken, en dit leidt tot ontwenningsverschijnselen. Zelfs een verslaafde die psychologisch klaar is om clean en nuchter te worden kan de ontwenningsverschijnselen zelden overwinnen zonder verslavingshulp. Daarom omvat de eerste fase van de meeste verslavingsbehandeling programma’s een ontwenningskuur onder medisch toezicht.

Waarom veroorzaakt marihuana ontwenningsverschijnselen?

Marihuana is de naam voor gedroogde extracten van de plant sativa. Deze plant bevat delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en terpenen, waarbij THC bijdraagt aan de primaire psychoactieve effecten die in verband worden gebracht met marihuanagebruik.

THC bepaalt de potentie van marihuana, terwijl terpenen het aroma en de smaak bepalen. Hoe meer THC de marihuana bevat, hoe groter het effect van marihuana op de hersenen.

Regelmatig gebruik van marihuana betekent dat de hersenen en het lichaam gewend raken aan een regelmatige aanvoer van THC. Wanneer deze toevoer wordt stopgezet, heeft het lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit veroorzaakt ongemakkelijke lichamelijke en psychologische ontwenningsverschijnselen.

Zodra de hersenen en het lichaam zich hebben aangepast aan het niet meer hebben van THC, zullen de lichamelijke ontwenningsverschijnselen stoppen. Mensen kunnen echter nog enige tijd een psychologisch verlangen naar marihuana hebben.

In de loop der jaren is, op basis van monsters van in beslag genomen marihuana, de potentie gestaag toegenomen. Het THC-gehalte is gestegen van ongeveer 3,8 procent in de jaren negentig tot 12,2 procent in 2014.

Dit wijst erop dat de huidige effecten van marihuana, waaronder ontwenningsverschijnselen, mogelijk extremer zijn in vergelijking met de effecten in de voorgaande decennia. Dit is goed om te weten wanneer je gaat stoppen met blowen. Zo ben je op alles voorbereid tijdens je verblijf in een afkickkliniek in het buitenland.

https://www.afkickkliniekinfo.nl/

Gerelateerde artikelen

Hoe gaan we om met agressie?

Geluk vinden op eenvoudige manieren

Workshop doeltreffend communiceren van JE BENT MEER