ABNY
Bedrijven

Duurzame kerstboom van hout

Ieder jaar is het weer een feest, letterlijk, het kerstfeest. De heerlijke kersttijd met zijn gezellige lichtjes overal, mooi versierde etalages en heerlijke aroma’s van zoete gerechten. Al vroeg in december en steeds vaker al in november komen we in de kerstsfeer. De dagen worden korter, de avonden langer en als je uit je werk komt is het al donker. Je rijdt door de straten en her en der duiken de kerstverlichtingen al op. Leuk! Netflix staat weer vol met romantische kerstfilms om bij weg te zwijmelen. En dan komen de kerstmarkten vroeg in december en begint het al te kriebelen, de kerstboom! Wat voor decoraties ga je er dit jaar in hangen? Ga je voor kleur of een thema? Maar eerst ga je beslissen wat voor boom je gaat nemen. Een echte of ga je voor een duurzame kerstboom van hout op HoutenKerstboom.com.

Christmas is around you

Het is een wereldwijde traditie. Al in de 13e eeuw haalden de Franken op de kortste dag van het jaar, de winterzonnewende op 21 december, een groenblijvende boom in huis. Dennenbomen zijn het symbool van eeuwig leven omdat ze altijd groen blijven. De Franken zetten er kaarsen in, hingen er decoraties van klatergoud en vrolijk gekleurde repen stof in. Schijfjes van gedroogde appels, koekjes en suikergoed maakten het geheel af. Dus al 700 jaar houden we ons vast aan deze traditie, zij het dan her en der wat gemoderniseerd.

Au naalden, au milieu

Want… een echte kerstboom heeft eigenlijk best wel veel nadelen, zeker als je een kerstboom zonder kluit koopt. Om te beginnen zijn het vaak miezerige scharminkels met takken op de verkeerde plekken. En dan de ongemakken voor onszelf. De naalden! Je laat je boom graag zo lang mogelijk staan, maar als het te droog in huis is dan kom je de kerst erna nóg stiekem verstopte naalden in je huis tegen. Met kluit is een kerstboom al iets beter, dan valt hij niet zo uit, maar ja, je tuin wordt wel erg vol als je ieder jaar je boom moet planten. Aan de andere kant is het niet zo duurzaam om ieder jaar een boom om te hakken. Dus gingen we met zijn allen massaal aan de plastic kerstboom. Ook leuk, maar ook weer niet zo milieuvriendelijk. Steeds vaker nemen we daarom een houten kerstboom. Dé oplossing.

Super praktisch zo’n houten kerstboom

Behalve trendy is een kerstboom van hout ook nog eens heel praktisch. We verdelen de houten kerstbomen onder in 3D- en 2D bomen. De laatste zijn plat. Je krijgt dan bijvoorbeeld een houten plaat in de vorm van een kerstboom, of een platte houten kerstboom gemaakt van planken. Bij de 3D kerstbomen staan de planken haaks op elkaar of kunnen de planken die takken voorstellen alle richtingen op gedraaid worden. We zetten de voordelen van een kerstboom van hout voor je op een rij. Hij is:

 • enorm veel voordeliger dan een plastic boom
 • bijna even duur als een echte kerstboom
 • duurzaam, gaat je leven lang mee
 • milieuvriendelijk, hoeft niet ieder jaar een boom voor dood
 • vaak van gerecycled hout gemaakt
 • schoon, geen uitvallende naalden!
 • in zijn geheel véél steviger dan een echte boom
 • in alle vormen, kleuren en maten te krijgen
 • plat en neemt dus geen ruimte in (woonkamer, maar ook bij het opbergen)
 • stevig, dus je ballen glijden niet van een slap takje af
 • makkelijk, je kunt je decoraties met punaises bevestigen
 • gebruikersvriendelijker dan een plastic boom qua in elkaar zetten
 • heel trendy

Wat hang je in een kerstboom van hout?

Je kunt in een 2D houten kerstboom hetzelfde hangen als in een traditionele kerstboom. Meestal is het hout van de kerstboom niet geverfd en heeft het zijn natuurlijke tinten behouden. Het is dan mooi om met contrasten te werken. Traditioneel rood kleurt er erg goed bij, maar dit rood gecombineerd met groen en wit is ook heel fraai. Je kunt ook voor chic gaan en bijvoorbeeld zwarte kerstballen aan zwarte lintjes eraan hangen. Dat steekt ook mooi af. Trendy is witte, grijze en betonlook decoraties asymmetrisch ophangen. Vergeet de lampjes niet natuurlijk!

Ophangen? Neerzetten!

Op de planken van de 3D kerstboom van hout kun je van alles neerzetten. Dat is nog eens wat anders. In plaats van hangen, zet je waxinelichtjes neer op de ’takken’. Let op: gebruik wel LED waxinelichtjes in verband met brandgevaar. Daarbij kun je alle decoraties die je kunt bedenken gezellig neerzetten op de planken. Dat is nog eens een traditie niet-traditioneel aanpakken.

Waar let je op bij de aanschaf van een houten kerstboom?

Het is makkelijk om via internet een kerstboom te kopen, maar let op: sommige houten kerstbomen zijn van slechte kwaliteit en staan niet stevig. Neem een goed merk en koop niet op sites die bekend staan om hun troep. Belangrijke punten:

 • De hoogte, breedte en diepte
 • Is het gebruikte hout duurzaam, bijvoorbeeld gerecycled
 • Hoeveel takken heeft hij
 • Is er voldoende plek voor al jouw decoraties
 • Stevigheid van de voet
 • Heeft hij geïntegreerde lampjes
 • Is het een bouwpakket of is hij kant-en-klaar

Conclusie over de kerstboom van hout

Als de kersttijd er weer aan komt en je zin hebt in licht, lampjes en lekkers, denk dan eens aan iets anders dan een natuurboom. Ga voor een houten kerstboom, die geeft je alleen maar voordelen. Je helpt er jezelf mee, maar misschien viert de natuur nog het meest kerst met zo’n duurzame kerstboom van houten planken. Fijne kerstdagen!

Gerelateerde artikelen

De Beveiligingsite voor uw beveiliging.

Opslag Friesland/ Leeuwarden

Autotheorie tips