ABNY
Woningen

Welke soorten makelaars zijn er allemaal?

Wanneer je een huis wil kopen of verkopen, denk je al gauw aan het inschakelen van een makelaar. Binnen de makelaarswereld zijn er verschillende disciplines waar je mee te maken kan hebben. Welke soorten makelaars zijn er allemaal?

Verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkopende partij. Als jij je huis wil verkopen, zorgt de verkoopmakelaar ervoor dat er mooie foto’s van je woning worden gemaakt en dat deze met een mooie tekst op websites als Funda komen te staan. Daarnaast kunnen ze je woning verspreiden op bijvoorbeeld social media, om een groter publiek aan te spreken. 

Aankoopmakelaar

Als je een huis wil kopen, kan je een aankoopmakelaar inschakelen. Een aankoopmakelaar komt op voor de belangen van de kopende partij. Hij gaat op zoek naar woningen die aan jouw eisen voldoen, regelt bezichtigingen en doet de onderhandelingen als je een bod op een huis hebt geplaatst. Daarnaast gaat hij dus mee naar bezichtigingen en let hij op de bouwkundige staat van het huis. Vaak kennen deze makelaars beide kanten van het vak, dus de kant van aankoopmakelaar en verkoopmakelaar. Op die manier weten ze precies waar ze op moeten letten en hoe ze het aan moeten pakken.

Nieuwbouwmakelaar

Het kopen van een nieuwbouwwoning gaat vaak net iets anders in zijn werk dan het kopen van een bestaande woning. Nieuwbouwwoningen moeten vaak nog gebouwd worden, waardoor je als koper dingen naar je eigen hand kan zetten. Een nieuwbouwmakelaar kent dit proces goed en kan je helpen met alle beslissingen die genomen moeten worden.

Taxateur

Wanneer je een woning gekocht hebt, moet deze getaxeerd worden. Meestal moet dit gedaan worden voor de hypotheek. De hoogte van de hypotheek hangt namelijk af van de waarde van het huis. Er zijn makelaars die deze taxatie voor jou kunnen doen. Let wel op, want niet elke makelaar is ook een taxateur.

Ben jij op zoek naar een huis in de regio Deventer en wil het nog niet lukken? Schakel de hulp in van een makelaar in Deventer. Deze kan jou helpen met de zoektocht naar jouw droomhuis.

Gerelateerde artikelen

Uw slotenmaker Den Haag helpt altijd als U buitengesloten staat

Huis verkopen in Amsterdam? Kies voor Groot Amsterdam als uw verkoopmakelaar!

Kopen eng? Huren heeft ook zijn voordelen