ABNY
Gezondheid

Alles wat je moet weten als je kiest voor een bovenooglidcorrectie

 

Als je kiest voor een bovenooglidcorrectie, kies je voor de meest uitgevoer

de esthetische ingreep in Nederland en ook wereldwijd. De uitvoerbaarheid onder zowel plaatselijke als algehele anesthesie, de hoge mate van tevredenheid van de patiënt ten aanzien van postoperatieve pijn, genezing van het litteken en het algehele esthetische resultaat, maken het tot een waardevol instrument voor de samenstelling van een open en zorgeloos gezicht. 

Redenen dat je kiest voor een bovenooglidcorrectie

Je kiest voor een bovenooglidcorrectie als bijvoorbeeld door het verouderingsproces de verandering van het bovenste ooglid tussen de wimperlijn en de wenkbrauw zichtbaar wordt. Bij jonge volwassenen is vaak niet veel meer dan de huidplooi zichtbaar, die de huid “vasthoudt” die nodig is om het ooglid te sluiten wanneer het open is. In de loop der jaren, bij sommige mensen zelfs ruim voor het veertigste levensjaar, lijkt de hoeveelheid huid toe te nemen. Vooral aan de zijkant, naar het oor toe, puilt een uitstulping uit, die de wimperlijn kan bedekken, maar ook de hoek van het ooglid. Aan de binnenkant, naar de neus toe, is er meestal een druppelvormig uitsteeksel. De oorzaak van deze veranderingen is ofwel een verslapping van de eigenlijke huid van het bovenste ooglid samen met de onderliggende spier, ofwel een verlaging van de wenkbrauw of een combinatie van beide. Het traanvormige uitsteeksel is vet uit de oogkas dat zich een weg baant tussen de steunbanden.

Voor patiënten die kiezen voor een bovenooglidcorrectie is het van essentieel belang om de onderliggende oorzaken voor het uiteindelijke resultaat te verduidelijken. Aangezien deze bepalend zijn voor de keuze van de chirurgische correctie en ook voor de grenzen van het verwachte succes van de operatie. 

Als de wenkbrauwen van een patiënt met hangende oogleden erg laag zijn, moet ofwel ook de lage wenkbrauw worden gecorrigeerd, ofwel, als de patiënt aandringt op een geïsoleerde correctie van de oogleden, bijvoorbeeld om financiële redenen, de verwachtingen met betrekking tot het chirurgische resultaat realistisch worden besproken tijdens een gedetailleerd voorafgaand consult.

Wanneer is een bovenooglidcorrectie aan te raden, wanneer zonder operatie?

Hier hangt het vooral af van de rol die specifieke kenmerken spelen. En dat kan per persoon verschillend zijn. 

Een korte tot geen downtime en het vermijden van een operatie spreken in het voordeel van de niet-chirurgische optie, terwijl de duurzaamheid en de omvang van de correctie meer kenmerken zijn van de chirurgische ingreep. De nadelen zijn vergelijkbaar: de korte werkingsduur en de betrekkelijk kleine correctie zijn aan de kant van de niet-chirurgische methode, de langere downtime van maximaal tien dagen en het feit dat het om een operatie gaat, zijn de nadelen van de chirurgische correctie.

Voor wie is een bovenooglidcorrectie een mogelijkheid?

In principe, voor iedereen die problemen ervaart als gevolg van “hangende oogleden” en daar wellicht zelfs beperkingen door ondervindt. Patiënten met permanent jeukende ogen hebben vaak problemen na de operatie, het nemen van bloedverdunners verhoogt het risico op bloedingen, enz. 

Zoals altijd in de chirurgische geneeskunde is het onontbeerlijk de patiënt van nabij te bekijken, zijn medische voorgeschiedenis en zijn wensen en angsten met betrekking tot de behandeling te bespreken om de juiste behandeling voor de juiste patiënt te vinden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een bovenooglidcorrectie?

De voordelen zijn de significante correctie en het daarmee gepaard gaande significante effect op niet alleen de vorm van het bovenste ooglid, maar ook de meer open blik. De mensen zien er alerter en opgewekter uit, de algemene indruk van het gezicht wordt positief beïnvloed. De duurzaamheid van de resultaten en de modulaire combineerbaarheid met andere behandelingen zijn voordelen, terwijl de langere herstelperiode, de beperkte mogelijkheid tot socialiseren en de operatierisico’s nadelig kunnen zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Aandachtspunten bij een tandartsverzekering

Wat moeten ouderen doen als ze moeite hebben met lopen?

Voordelen van acupunctuur in Zaandam