ABNY
Image default
Tuin en buitenleven

Alles wat je moet weten om onkruid te bestrijden met een worteldoek

Heb je een hekel aan onkruid? Onkruid is een groot probleem voor veel tuiniers. Ze kunnen de schoonheid van uw favoriete bloemen verpesten, en ze zijn moeilijk weg te krijgen. Als dit klinkt als u, dan is het tijd om te leren over worteldoeken. Worteldoeken zijn gemaakt van geweven plastic dat de groei van onkruid tegengaat door de doorgang van licht te blokkeren. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over worteldoek in je tuin of op je terras of bestrating.

De voordelen van het gebruik van worteldoek

Ten eerste is een worteldoek gemakkelijk te installeren: u rolt het gewoon uit en legt het op de grond. Ten tweede, omdat het geweven plastic is, is het UV-bestendig en gaat het jaren mee. Ten derde voorkomt worteldoek de groei van onkruid door licht tegen te houden; zonder licht kan onkruid niet groeien. Tot slot, omdat worteldoek zwart is, helpt het om de grond warm te houden in de winter en koel in de zomer.

Hoe je een worteldoek in je eigen tuin kunt gebruiken

U kunt een worteldoek gebruiken om onkruidgroei te voorkomen onder uw straatstenen, tussen uw terras blokken, of bovenop uw grond voordat u bloemen of groenten plant. U kunt het ook gebruiken als barrière tegen ongewenste planten die in de kieren van uw vlonder kunnen groeien.

Wanneer u uw worteldoek installeert, moet u ervoor zorgen dat de stukken elkaar ten minste 15 cm overlappen, zodat er geen licht doorheen kan. Als u meer dan één stuk doek gebruikt, zorg er dan voor dat alle naden op één lijn liggen. Stamp het doek voorzichtig aan met een hark of schoffel voor een goed contact met de grond. 

Een worteldoek kun je op meerdere manieren vastzetten; de meest gebruikelijke is het gebruiken van pinnen van een landschap doek. Steek de pinnen op regelmatige afstanden in de grond en bevestig het doek eraan. U kunt het worteldoek ook ingraven of vastzetten onder een kantopsluiting.