ABNY
Electronica en Computers

Waarom je je standaard computermuis moet inruilen voor een ergonomische muis

Gebruik jij nog steeds een standaard computermuis? Hoogste tijd om die in te ruilen voor een ergonomische muis! Lees hier waarom. En nog belangrijker: welke ergonomische muizen er zijn en wat de beste is.

Spierbelasting bij een standaardmuis

Als je een gewone computermuis gebruikt, belast je je onderarmspieren op drie manieren.

  1. Leg je onderarm maar eens ontspannen op tafel. Als je nu naar de stand van je hand kijkt, zie je dat je je onderarm continu moet draaien om je handpalm op tafel te leggen en je muis vast te pakken.
  2. Om je muis te bewegen, maak je draaibewegingen vanuit je pols. Ook daardoor komt er druk op je onderarmspieren.
  3. Ten slotte: als je je muis vastpakt, til je je hand vanuit je pols een beetje op. Er staat daardoor constant spanning op de spieren die dit regelen. Ook verhoog je met deze houding de druk in je carpale tunnel, een ruimte in je pols waar een zenuw en pezen doorheen lopen. Dat kan leiden tot het carpaletunnelsyndroom, een vervelende aandoening met pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in je duim, vingers en handpalm.

Waarom is een ergonomische muis belangrijk?

Je voelt het misschien al aankomen: een constante belasting van je onderarmspieren kan leiden tot overbelasting. En dat kan weer leiden tot RSI. Wist je dat RSI is nog steeds de meest voorkomende beroepsziekte aan het houdings- en bewegingsapparaat is? De symptomen zijn: stijfheid, tintelingen, vermoeidheid en pijn. Die kunnen leiden tot beperkingen in dagelijkse bezigheden, ziekteverzuim en zelfs volledige arbeidsongeschiktheid.

Een goede werkhouding is een belangrijke factor in de RSI-preventie. Er zijn verschillende middelen die daarbij kunnen helpen, waaronder een ergonomische muis.

Welke soorten ergonomische muizen zijn er?

Welkom dus in de wereld van de ergonomische muis! Een onmisbare tool in de strijd tegen RSI. Grote kans dat jij niet weet welke soorten er zijn en hoe die je kunnen helpen. Wij hebben de drie belangrijkste voor je op een rij gezet:

  1. Muis met een natuurlijke grip. Deze muizen zijn gevormd naar je hand, waardoor je ze makkelijker kunt bedienen en je minder snel klachten krijgt.
  2. Verticale muis. Deze ergonomische muis zorgt ervoor dat je je onderarm niet onnatuurlijk hoeft te draaien om je muis vast te pakken.
  3. Muis met trackball. De bal van deze muis bedien je met je vingers en duim. Je maakt daardoor veel minder arm- en polsbewegingen. De vorm van de muis sluit ook goed aan op je hand, voor optimaal werkcomfort.

Veel ergonomische muizen zijn draadloos verkrijgbaar en ook beschikbaar voor specifiek rechts- of linkshandigen. Ook voor kleine handen is er een ergonomische muis op de markt!

Dit is de beste ergonomische muis

Ben je op zoek naar de beste ergonomische muis? Uit onderzoek komt de Logitech MX verticale ergonomische muis als een van de winnaars naar voren. Het is, zoals de naam al aangeeft, een verticale muis. Ook wel een muis met een ‘handshake ontwerp’ genoemd. Hij zorgt ervoor dat je onderarm en pols een natuurlijke houding kunnen aannemen, is draadloos en geschikt voor rechtshandigen. Een aanrader!

Tip: gebruik een ergonomische muismat

Wil je het plaatje compleet maken? Kijk dan ook eens naar je muismat. Een muismat maakt het bewegen van je muis makkelijk en voorkomt eventuele krassen op je tafel. Er zijn ook ergonomische muismatten. Die hebben een polssteun, waardoor je je pols niet continu hoeft te buigen. Naast een ergonomische muis is dit item ook onmisbaar op een ergonomische werkplek!

Gerelateerde artikelen

Electric-Genius, uw auto onderdelen expert!

Waar schaft u een goedkope studenten laptop aan?

Laptops met deels of volledig metalen behuizing