ABNY
Bedrijven

Heb jij een ZZP administratiebureau nodig?

Veel beginnende zzp’ers vragen zich af of ze een administratiebureau nodig hebben. Je weet ongetwijfeld dat je in Nederland wettelijk verplicht bent om een deugdelijke administratie te voeren. In de wet wordt echter niet aangegeven hoe deze administratie er precies uit moet zien. Het punt is dat je de aangiftes moet verantwoorden. Je bent ook niet verplicht om een boekhouder in te schakelen. Je kunt dus prima zelf de administratie doen. Soms is het wel verstandig om een ZZP administratiebureau in te schakelen. Maar in welke situaties is dit aan te raden? In deze tekst gaan we daar wat dieper op in. 

Je bent onzeker over de correctheid van de administratie 

Weet je niet zeker of je alle aangiftes wel juist hebt ingevuld? Dan raden we je sowieso aan om een ZZP administratiebureau in te schakelen. Anders loop je de hele dag rond met een onzeker gevoel. Dit kan bovendien stress met zich meebrengen. Je bent weliswaar wat geld kwijt aan een ZZP administratiebureau, maar dan weet je wel zeker dat alles correct wordt ingevuld. Dan loop je overigens ook minder kans op controles van een belastinginspecteur. Ze hanteren namelijk een speciaal systeem. Heb je aangiftes onjuist ingevuld, of valt er iets op? Dan is de kans groot dat ze je bedrijf komen controleren. Dan loop je het risico op boetes en naheffingsaanslagen. 

Je hebt geen tijd voor de administratie 

Misschien weet je prima hoe je de administratie goed moet voeren, maar heb je er simpelweg geen tijd voor. Als ondernemer ben je immers druk met het uitvoeren van verschillende ondernemingsactiviteiten. Vaak kunnen boekhouders de administratie sneller verwerken, omdat ze daar speciale systemen voor hebben. Je bent dus geld kwijt aan de boekhouder, maar je houdt tegelijkertijd veel tijd over. Tijd is geld voor de ondernemer, dus de kosten van de boekhouder verdien je ruimschoots terug! Je doet zaken met het buitenland Doe je als zzp’er ook zaken met het buitenland? Dan krijg je te maken zeer complexe regelgeving. Het gaat dan voornamelijk om de btw. Het is namelijk niet altijd duidelijk waar je de btw moet afdragen bij zakendoen met het buitenland. Het is ook weer afhankelijk van het land. De meeste boekhoudkantoren hebben ook belastingadviseurs in dienst. Zij kunnen je dus voorzien van gepast advies, zodat je niet te maken krijgt met naheffingsaanslagen en boetes. 

Je weet niet of je recht hebt op fiscale voordelen

 Als zzp’er heb je in Nederland recht op verschillende fiscale voordelen. Je moet zelf nagaan of je recht op de fiscale voordelen hebt. De Belastingdienst helpt je daar niet mee. Veel zzp’ers betalen om die reden elk jaar veel te veel belasting. Een boekhouder weet precies op welke fiscale voordelen je recht hebt. Maak je jaarlijks veel winst? Dan kun je duizenden euro’s op de belasting besparen. 

Je hebt vragen 

Heb je vragen over de administratie? Dan is het ook handig om een boekhouder in te schakelen, want daar kun je ook terecht voor deze vragen. Zonder boekhouder moet je zelf maar zien hoe je aan de juiste informatie komt.

 

Gerelateerde artikelen

Een mooie verpakking met logo

Het huis van de toekomst

Werken bij de gemeente