ABNY
Auto’s en Motoren

Uw paard veilig vervoeren met een trailer, wat komt daarbij kijken?

Met uw paard naar een wedstrijd, op vakantie of lekker een dagje weg? Als u een paardentrailer heeft, is dat mogelijk. Om het vervoer zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn een aantal zaken belangrijk. Wij laten ze hier de revue passeren.

1. Controleer aanhangwagen onderdelen

U kunt enkel veilig op stap wanneer de trailer in topconditie is. Controleer de bandendruk en de nippels van de koppeling vijf keer per jaar. Zorg ervoor dat de bandendruk 4,5 bar is en houd de nippels ingevet. Een keer per jaar moet de trailer bovendien gekeurd worden. Het beste geeft u het tegelijkertijd ook een goede onderhoudsbeurt. Het kan zijn dat er aanhangwagen onderdelen versleten zijn en dat deze vervangen moeten worden. Zo zullen de remkabels en –schoenen waarschijnlijk na vijf jaar wel versleten zijn. Andere aanhangwagen onderdelen die u het beste regelmatig controleert, zijn het koppelingshoofd, de panieksluiting en het tussenschottoebehoren. Zijn er aanhangwagen onderdelen die aan vervanging toe zijn? Dan koopt u deze het beste bij een aanhangwagen groothandel zoals Bakker Trailer Parts.

2. Train uw paard met geduld

Trailerlaadtraining is ontzettend belangrijk. Hoe gemakkelijker uw paard in en uit de trailer stapt, hoe fijner het is voor zowel u als uw paard om op weg te gaan. Het is cruciaal uw tijd te nemen en eventueel een professional in de arm te nemen om van de training een succes te maken. Staat uw paard eindelijk in de trailer? Ga niet direct met hem rijden. Bouw de afstanden die u gaat rijden ook langzaam op, zodat uw paard eraan kan wennen.

3. Rijd veilig en rustig

Uw paard zal gemakkelijker aan het vervoer in de trailer wennen wanneer u rustig rijdt. Dit kan bovendien voorkomen dat het dier zijn evenwicht verliest. Belangrijk is dat u zich aan de maximale snelheid houdt. De regels omtrent rijden met aanhangwagens verschillen per land, dus als u over de grens gaat met de trailer is het verstandig de maximale snelheid en andere regels erop na te slaan. Laat vroegtijdig het gas los wanneer u moet stoppen of afremmen. Als u plots op de rem trapt, is dit alles behalve prettig voor het paard. Ook optrekken doet u het beste rustig. Neem uw tijd voor bochten, want het kan lastig zijn voor uw dier om zijn evenwicht te bewaren.