ABNY
Eten en drinken

Hoe kies je de juiste vis voor een gezonde maaltijd

Je weet waarschijnlijk al dat je minstens twee keer per week vis moet eten. Vis is immers een gezonde bron van eiwitten . En de vette soorten, zoals zalm, forel, makreel en sardines leveren jou de zeer gezonde omega-3 vetten die goed voor je hart en hersenen zijn. Maar hoe kies je de juiste vis voor een gezonde maaltijd, dat is de hamvraag! Of liever gezegd visvraag. De allergrootste uitdaging bij het kiezen van vis is het vinden van opties die zowel duurzaam als voedzaam zijn.

 

Gevangen of gekweekte vis

 

Omdat er over het algemeen steeds meer zorgen over de duurzaamheid van vis zijn, worden veel aanbevelingen dan ook bepaald hoe de vis werd gevangen of gekweekt. In Nederland worden er volgens het Nederlands Visbureau allerlei soorten vis gekweekt. Zoals tilapia, meerval, forel, paling en tong. Dit kweken van vis gebeurt via open en gesloten kweeksystemen.

 

Het is een lucratieve en vaak duurzame handel. Door een koelcontainer te huren en de juiste andere investeringen te doen, kun je als ondernemer veel milieubewuste viseters gelukkig mee maken! Hieronder vergelijken we enkele populaire vissoorten voor consumptie. 

Kabeljauw

 

Dit is een echte klassieker uit de Noordzee. Kabeljauw is één van de gezondste witvissen die er is, maar er wordt soms wel wat teveel op gevist. Dus dat is slecht voor haar voortbestaan. Kabeljauw bevat veel eiwitten, weinig vet en een goede bron van vitamine B12. Het is het grootste deel van het jaar overal verkrijgbaar, maar kan ook diepgevroren in de supermarkt worden aangeschaft.

Forel

 

Gekweekte forel levert net zoals kabeljauw voldoende vitamine B12. Maar het is ook een uitstekende bron van vitamine D. Slechts 150 gram gekookte forel levert jou al meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D op. Iets wat essentieel voor ons immuunsysteem is. Het is bovendien een ‘vette vis’ en bevat dus het belangrijke omega-3 vetzuur.

Makreel

 

Makreel is zeer rijk aan gezonde vetten, eiwitten en selenium. Iets wat van top belang voor een gezond immuunsysteem en een goede schildklierfunctie is. Je kunt makreel gerookt, vers en ingeblikt kopen. Maar eet, net zoals zalm, niet te veel gerookte makreel. Dit vanwege het hoge nitraatgehalte dat door het rookproces veroorzaakt wordt.

Sardines

 

Sardines zijn een andere bekende vette vis die veel voedingsvoordelen bieden. Want deze sardines zijn rijk aan calcium, ijzer, selenium, eiwitten, vitamine B12 en omega-3 vetzuren. Je kunt van verse sardines genieten, maar ze zijn gemakkelijker in blik of bevroren te verkrijgen. Degenen die ingeblikte sardines eten, willen echter zeker even het etiket op het olie- en natriumgehalte checken.

Haring

 

Als laatste behandelen we hier de haring. Dit is een vis die ook tot de sardine familie behoort. Haring is een heilzame bron van flink wat omega-3 vetzuren en bevat daarnaast veel eiwitten en B-12. De gepekelde of gerookte haring heeft een hoger natriumgehalte. Dit is iets waar je zeker bij het plannen van een maaltijd op wilt letten.

 

Als jij meerdere keren per week verschillende soorten vis eet. Dan krijg je veel goede voedingsstoffen binnen die voor een uitgebalanceerd dieet nodig zijn. Nou vertel, wat ga jij vandaag eten met vis?