ABNY
Image default
Media

Het heden en verleden van kadastrale kaarten

Een kadasterkaart met maten wordt ook wel een kadastrale kaart genoemd. Dit is een kaart die aangeeft waar de grenzen lopen van het eigendom van een eigenaar met name van percelen en kavels. Je kan deze kaarten gebruiken voor de registratie van land, weergave van eigendomsrecht en voor de taxatie van bepaalde stukken grond. De maten en verhoudingen worden vaak op kadastrale kaarten weergegeven. Dit is handig voor berekeningen of als je moet weten hoe groot precies een bepaalde kavel is. De kadastrale zijn in Nederland al in de zeventiende eeuw voor het eerst gebruikt, tevens uitgevonden.  

 

Een handige uitvinding voor overzicht 

De Nederlanders gebruikten een maten kaart bij het heffen van de belasting. Dit deden ze door allereerst de stukken land van landeigenaren goed in beeld te brengen. Als ze wisten hoe groot een bepaald stuk land was, konden ze ook berekenen hoeveel belasting over dat stuk land geheven moest worden. Dit vonden de landen om Nederland heen ook wel handig. Zo gebruikten steeds meer Europese landen de kadastrale kaarten. Deze uitvinding heeft zich over de wereld verspreid, waardoor de kadastrale kaarten nu haast in elk land gebruikt worden. Blijkbaar hadden dus veel landen behoefte aan een overzichtelijke en handige kaart van de de eigendommen, kavels en percelen.  

 

Te gebruiken bij verbouwingen 

Nu worden kadastrale kaarten niet meer gebruikt bij het innen van belasting, daar hebben we nu een heel ander belastingstelsel voor. De kaarten worden nu gebruikt bij bijvoorbeeld maatvoering, waarbij de relevante maten van bepaalde stukken grond of bepaalde ruimtes berekend en bepaald worden. Maatvoering is dus handig als je ook gebruik maakt van kadastrale kaarten. De kadastrale kaarten zijn dus niet alleen meer handig voor de overheid, maar voornamelijk ook voor de burger. Denk aan aannemers, verbouwers of tuin designers die allemaal moeten weten hoe groot het stuk grond is waarop zij aan het werk kunnen.  

 

Makkelijker te bewerken en op te slaan 

De kadastrale kaarten werden vroeger natuurlijk met de hand gemaakt, bij gebrek aan technologie. Deze werden ook opgeslagen in fysieke archieven of collectiekasten, waardoor je steeds naar een specifieke locatie moest, als je de kadastrale kaarten wilden bekijken. Nu zijn deze kaarten ook digitaal. Daardoor hebben mensen gemakkelijker toegang tot de kaarten en zijn ze niet meer gebonden aan een bepaalde locatie. Het is ook handig om digitaal de maten kaarten te hebben, omdat ze dan makkelijker te bewerken een aan te passen zijn. Je kan ook meer informatie toevoegen waar nodig, zonder dat de kadastrale kaart onoverzichtelijk wordt.  

 

 

https://kadastralekaart.com/producten/kadastrale-kaart-met-maatvoering