Kinderen

Grote broer of zus worden, een hele opgave

Abny

Je wordt grote broer of zus

Gemiddeld zit er ongeveeer 3 jaar tussen broers en zussen in een gezin. Uiteraard is dit nooit helemaal te plannen en is het maar afwachten of het een 2e of 3e keer lukt maar landelijk gezien klopt dit redelijk. Het is een gemiddelde wat wil zeggen dat er ook veel broers en zussen zijn waar het leeftijdsverschil maar 2 jaar is of waar het verschil ruim 4 jaar is.

Je bent als ouders natuurlijk helemaal gelukkig als je kinderwens opnieuw in vervulling raakt.  Weer zo’n lief schattig hulpeloos baby’tje waar je alle aandacht aan kan geven.  Veel herinneringen van de eerste (of tweede, derde etc)  komen weer terug.  Als het je tweede is zal je zien dat het allemaal al wat makkelijker gaat dan bij de eerste. Bij een derde of vierde kind ben je als ouders inmiddels zo ervaren dat het bijna vanzelf gaat.

Minder aandacht

De grootste uitdaging is wellicht nog de balans in de aandacht die wordt gegeven in het gezin goed houden. Een baby kost veel energie en vraagt voor je gevoel al je aandacht.  Maar leef je ook eens in in de grote broer of zus. Net 2 of 3 jaar oud,  heeft altijd alle aandacht gehad en moet nu ineens de aandacht delen.  Mama staat niet meteen klaar. Veel kinderen kunnen dan erg vervelend worden wat weer irritaties bij papa en mama oplevert.  Het wordt er allemaal niet gezelliger op.  

Veel jonge kinderen die broer of zus worden hebben het hier best moeilijk mee. En dat is ook niet vreemd. Hoe eenvoudig is het dan om een klein beetje extra aandacht te geven of te krijgen.  Het gevoel geven dat zij er ook nog bij horen en ook aandacht verdienen. Kleine dingen kunnen al veel meerwaarde opleveren. Even een half uur een spelletje of puzzel met ze doen, of even met ze naar buiten.  Dit kan prima gecombineerd worden als de baby in een wandelwagen ligt.

Broer of Zus verdiend ook wat

 Ook als je op bezoek gaat bij mensen die net een 2e, 3e kindje hebben gekregen kun je hier eenvoudig iets aan bijdragen.  Je neemt na de geboorte een leuk kraamcadeau mee.  Neem ook een klein presentje mee voor het broertje of zusje en je krijgt een stralende lach te zien. 

Webshops die kraamcadeaus verkopen hebben soms ook leuke kleine geschenken voor de broer en zus.

 

 

 

https://www.kiekebooo.nl/kraamkado-op-prijs/broer-zus-kado

Gerelateerde artikelen

Hoe kun jij beter worden in Duits door de bijles in Soest?

Wat zijn pampers

Prachtige wasbare luiers en zwemluiers van Bumsies!