ABNY
Image default
Aanbiedingen

Lastig maar belangrijk: praten over overlijden

Laat nabestaanden niet in twijfel achter

Grafstenen, grafzerken en grafmonumenten

Als je op een begraafplaats rond loopt en al die grafstenen, grafzerken en grafmonumenten ziet besef je meestal niet wat er allemaal aan de begrafenis vooraf ging. Dan denk ik natuurlijk aan wat tot de dood van iemand heeft geleid. Meestal ziekte of een ongeluk en soms uit pure ouderdom. Maar ook aan wat de nabestaanden na het overlijden moesten regelen om tot de uitvaart met begrafenis te komen. In bijna alle gevallen is een uitvaartverzorger degene die de uitvaart regelt. Voor de nabestaanden een uitkomst, maar toch moeten er beslissingen genomen worden waar niet alle nabestaanden het over eens hoeven te zijn. Dat kan tot vervelende situaties leiden die je een emotionele periode rondom een uitvaart liever niet hebt.  

 

Vastleggen van wensen

De dood is en blijft nog altijd een taboe onderwerp voor veel mensen. Echter kan het praten over overlijden heel wat opluchting brengen. Na het overlijden is het namelijk aan de dierbaren om een passende uitvaart te regelen. Dat is een zeer overweldigende taak in een emotionele periode. Iedereen wil namelijk afscheid kunnen nemen op een manier die echt bij de overledene past. Door over het overlijden te praten, hoeven de nabestaanden geen lastige beslissingen te maken, maar weten ze al precies hoe de uitvaart eruit moet zien, volledig naar wens van de overledene. Dit maakt een afscheid persoonlijk. Uitvaartbegeleiders bieden een gratis service waarbij zij met u praten over uw eigen uitvaart voorbereiden en leggen dit dan schriftelijk vast voor uw nabestaanden. U bent overigens niet verplicht om de uitvaart door die uitvaartbegeleider te laten verzorgen.

 

Begrafenis of crematie

De eerste keuze waar mensen mee geconfronteerd worden na een overlijden is die tussen een begrafenis of crematie. Vaak hebben mensen een sterke voorkeur voor het een of voor het ander. Het is dan ook goed om dit vooraf te bespreken. Valt de keuze op begraven, dan kan die plaatsvinden op een ‘traditionele’ begraafplaats van de gemeente, maar ook op een natuurbegraafplaats. U bent overigens vrij in uw keuze van begraafplaats, dat mag in iedere willekeurige woonplaats in Nederland en in principe zelfs over heel de wereld. De kosten zijn echter voor u.

Kist die bij de overledene past

Het lichaam wordt na het overlijden in een kist geplaatst. Wat betreft kisten zijn er veel verschillende opties. Een grafkist moet aan een aantal ‘basis’ wetten en regels voldoen, maar er blijft heel veel ruimte voor het personaliseren van de kist. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor:

  • Het bespuiten van de kist in een bepaalde kleur
  • Een ecokist die volledig milieuvriendelijk is
  • Een zelfgemaakte kist, welke overigens wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen
  • Minder traditioneel materiaal, zoals riet, karton of bamboe
  • Een lijkwade in plaats van een kist, een zacht kleed waarin het lichaam van de overledene gewikkeld wordt

De laatste verzorging

De overledene krijgt altijd nog een laatste verzorging. Het haar en de make-up wordt netjes gedaan, en de overledenen krijgt mooie kleren aan. Er zijn specialisten die dit verzorgen, maar u heeft ook de mogelijkheid om het zelf te doen. De kleding die de overledene aankrijgt zijn vaak een struikelblok voor veel nabestaanden. Het is dan ook verstandig om dit vooraf te bespreken.

Urnengraf, Grafmonument of grafsteen

Is duidelijk wat de overledene zelf wilde? Wat past het beste bij hem of haar? Een traditionele grafsteen of moderne grafkunst? Hoe denken de andere nabestaanden hierover? Hoeveel budget is er voor een gedenkteken? Gaat het om een algemeen of een particulier graf?

Asbestemming

Bij de keuze voor een crematie, is er ook nog de vraag over de asbestemming. Wordt de as uitgestrooid, in een columbarium geplaatst of thuis in een urn bewaard? Het is tevens mogelijk om de as te laten verwerken in een assieraad.

Nabestaanden blijven achter met keuzes

Zoals u gemerkt heeft blijven nabestaanden achter met veel keuzes over de uitvaart. De keuzes die genoemd zijn, zijn slechts een paar voorbeelden. Zo moeten er bijvoorbeeld nog beslissingen gemaakt worden over de uitvaartlocatie, de muziek, het vervoer, et cetera. U laat nabestaanden niet met deze lastige keuzes achter door er al eens over gepraat te hebben. Wat is dus ons advies? Zet u over het taboe heen door te praten over de dood.

Memorabel afscheidsmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS kunstwerken en beelden die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

https://www.memorabel.nl/alle-grafmonumenten/