ABNY
Aanbiedingen

3 dingen die jij je waarschijnlijk niet realiseert wanneer je langs een verkeersbord rijdt

We doen het bijna dagelijks, bijvoorbeeld op weg naar het werk: langs een verkeersbord rijden. Automobilisten zijn echter niet de enige groep verkeersdeelnemers die te maken krijgen met verkeersborden. Ook als fietser, voetganger of bestuurder van een brommer, scooter of motor zul je je aan de regels moeten houden. Want dat is wat verkeersborden doen: duidelijk maken welke regels er precies gelden en voor welke verkeersdeelnemers deze regels van toepassing zijn. Zonder verkeersborden zou het verkeer een chaos zijn. Hieronder drie dingen die jij je waarschijnlijk niet realiseert wanneer je langs één van de verkeersborden van Traffic Safety Systems rijdt. Lees snel verder!

Verkeersborden zijn in grote lijnen universeel in Europa

Wist je dat verkeersborden in grote lijnen universeel zijn in Europa? Dit is in 1968 vastgelegd in het Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer. Er is voor deze universele borden gekozen om verwarring te voorkomen. Let wel: het universele karakter van deze borden heeft vooral betrekking op de boodschap die het bord moet overbrengen. Qua uiterlijk kunnen de borden nog steeds behoorlijk van elkaar verschillen. Zo kan er onder meer gekozen worden voor andere lettertypes, kleuren maar ook symbolen, zolang er maar aan de regels opgesteld in het Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer wordt voldaan. 

Verkeersborden moeten aan verschillende eisen voldoen

Naast de eisen omtrent het universele karakter, zijn er ook nog andere eisen waar verkeersborden aan moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van het verkeersbord. Zo moeten de borden bijvoorbeeld altijd haaks vergeleken met de wegas geplaatst worden en moeten de borden zowel overdag als ’s nachts goed zichtbaar zijn. Er mogen dan ook geen bomen voor staan die het zicht op de borden kunnen belemmeren. In verband met de verkeersveiligheid moet een bepaalde afstand tot de weg gehanteerd worden en moet het bord voldoende hoog geplaatst worden zodat automobilisten hier niet zomaar tegenaan kunnen rijden.

Ook op het water wordt er gebruik gemaakt van verkeersborden

Niet alleen op de weg moeten verkeersborden ervoor zorgen dat het verkeer in veilige banen wordt geleid, ook op het water wordt er gebruik gemaakt van verkeersborden. Deze speciale verkeersborden voor de scheepvaart zorgen ervoor dat de waterwegen op een veilige manier bevaren kunnen worden door zowel de beroepsvaart als de pleziervaart.

https://www.trafficsafetysystems.eu/nl/

Gerelateerde artikelen

Welke hockeymaterialen mag jij absoluut niet missen?

Maak sfeer en gezelligheid met een kunsthaag

Van tuin naar tuinfeest