ABNY
Image default
Aanbiedingen

Ideale huisdier voor jou: let hier op!

Een huisdier is een fantastische vriend waar je erg veel plezier uit kunt halen. Of je nu een kat, hond, paard, vis, kip of slang hebt, niets is zo leuk om tijd te besteden met een huisdier waar je veel om geeft. Stel je komt thuis van een lange dag werken en er staat een kwispelende hond op je te wachten. Wie wil dat nou niet? Toch is de keuze voor wat voor soort huisdier je kiest een lastige. Heb je zin om elke week kattenbakken of vissenkommen schoon te maken? Deze blog geeft je een aantal tips waar je op moet letten bij de keus voor jouw huisdier.

 

Denk aan je tijd en levensstijl

Een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor een huisdier is de hoeveelheid tijd en energie die je kwijt wil zijn aan jouw trouwe vriend. Er zijn huisdieren, zoals honden en paarden die meer beweging en aandacht nodig hebben. Daarnaast zijn er ook andere huisdieren, zoals vissen, kippen en katten die minder tijd en energie kosten. Ook is het handig om rekening te houden met je eigen levensstijl. Ben jij gewend om heel de dag weg te zijn van huis? Dan zijn echte ‘huis’ dieren minder geschikt voor jou. 

Wat is je budget en ruimte?

Iets dat minstens zo belangrijk is om rekening mee te houden is je eigen budget. Dit blijft niet alleen bij de oorspronkelijke aankoopkosten, maar ook voor de terugkerende kosten. Sommige huisdieren nemen hogere verzorgingskosten met zich mee. Ook medische zorg en voedsel kunnen soms erg prijzig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van allerlei paard spullen. Aan het houden van een paard hangt een ander prijskaartje dan bij een kleine goudvis. Tevens is het ook goed om rekening te houden met de ruimte die je in of om je huis hebt voor je huisdier. Een paard of hond heeft meer ruimte nodig dan een cavia of konijn.

Heb jij of gezinsleden allergieën?

Dit punt lijkt voor zich te spreken, maar toch zijn er veel mensen die hier geen rekening mee houden: allergieën. Hoewel je niet altijd op de hoogte bent van je eigen allergieën is het goed om eerst even te testen hoe je reageert op huisdieren van vrienden voordat je zelf bijvoorbeeld een konijn of kat aanschaft. Niets is zo vervelend dan constant last hebben van allergieën als je huisdier in de buurt is. 

Persoonlijke voorkeur voor een huisdier

Ten slotte misschien wel de belangrijkste tip: houd rekening met je persoonlijke voorkeur. Het kiezen van een huisdier is een belangrijke, maar vooral persoonlijke keuze. Denk er dus goed over na wat je zelf denkt dat bij je past. Als jij een actief druk persoon bent is het fijn om een huisdier te hebben die daarin mee kan gaan. Ook als je bijvoorbeeld zelf veel behoefte hebt aan knuffelen is het minder voor de hand liggend om een slang als huisdier te nemen. Houd dus goed rekening met bovenstaande factoren en maak een weloverwogen keuze als het gaat om jouw huisdier.