ABNY
Image default
Dienstverlening

Geschiedenis van de radio

Nikola Tesla was een grote pechvogel. De man was geboren in 1856 in Kroatië. Hij was een uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige. Hij wordt door de wetenschappelijke gemeenschap nu gezien als een van de grootste uitvinders aller tijden, maar in zijn leven had hij minder geluk. Tijdens zijn jeugd stond hij altijd op de tweede plaats, zijn oudere broer werd aanbeden door zijn ouders, toen hij overleed op 12 arige leeftijd kwam de druk bij Nikola te liggen. Na vele opleidingen gevolgd te hebben kwam hij uiteindelijk in New York terecht, daar ging hij voor Thomas Edison werken. Na een ruzie met Edison besloot hij voor zichzelf te beginnen, dit had succes, na enige jaren had hij Edison er uit geconcurreerd. Tesla was echter niet heel zakelijk ingesteld waardoor hij nooit volle profijt van zijn patenten kon trekken. In 1894 faalde hij er in om een boodschap succesvol en draadloos te versturen. Zijn laboratorium vatte vlam en als zijn werk was vergaan. Gugliemo Marconi is een Italiaans natuurkundige die de experimenten van Tesla op de voet volgde. Hij zag er wel brood in om alsnog een draadloze boodschap te verzenden. Helaas was de Italiaanse regering hier niet heel happig op en dus besloot Marconi te verhuizen naar Engeland. Door een flinke staatssteun en een berg patenten van Tesla lukte het nog geen jaar later om alsnog een draadloze boodschap te versturen. Marconi maakte dan wel gebruik van 17 patenten van Tesla, maar hij wist wel het eerste werkende apparaat te produceren. Toen Marconi dan ook de nobelprijs kreeg voor het uitvinden van de radio was Tesla woest. Om hem toch een eer te bewijzen heeft de Rus postuum alsnog een patent toegewezen gekregen voor de radio. Tegenwoordig zijn veel zenders ook via online radio te beluisteren. Radio luisteren Nederland is mogelijk via diverse kanalen.

http://www.radioguide.fm/